Luvassa on lisää tukea vanhemmille

Yhteisvastuukeräys 2020 julistaa: perheissä ei tarvitse pärjätä yksin. Tukea kerätään valtakunnallisille järjestöille uuden toiminnan kehittämiseen.

Yhteisvastuukeräyksen kevään 2020 julisteessa lukee isoilla kirjaimilla Sinä riität. Sanat on tarkoitettu vanhemmille: sinä riität hyvään vanhemmuuteen.

Julisteen viesti tekee iloiseksi Pelastakaa Lapset -järjestön kehittämispäällikön Hanna Tulensalon.

Tulensalon mielestä se, että perheessä on haasteita selvitä, ei merkitse sitä, että vanhemmat ovat huonoja vanhempia.

– Ongelmat tarkoittavat, että apua kannattaa pyytää. Eikä ongelman tai haasteen – perhettä kuormittavan asian – tarvitse aina olla niin suurikaan, kun kannattaa jo lähteä liikkeelle hakemaan apua ja tukea.

Yksin selviämisen kulttuuri elää vahvana

Tulensalo on pahoillaan siitä, että suomalaisessa kulttuurissa ajatellaan helposti, että vanhempien tulisi selvitä perheen arjesta omin avuin.

Tuen hakemista saatetaan viivytellä leimaantumisen pelossa, toteaa Mannerheimin Lastensuojeluliitosta (MLL) Tarja Satuli-Kukkonen.

MLL:ssä tiedetään, että usein perheiden auttamiseksi riittää vanhempien mahdollisuus puhua heitä hiertävistä asioista yhdessä toisten, samassa elämäntilanteessa olevien aikuisten kanssa.

Ensi sunnuntaina 2.2. seurakunnissa käynnistyy Yhteisvastuukeräys. Sen tuotosta menee 20 prosenttia vanhemmuuden tukemiseen Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Pelastakaa Lapset -järjestön kautta.

Myös seurakuntiin jäävä 20 prosentin osuus käytetään työhön lapsiperheiden hyväksi.

Tarja Satuli-Kukkosen mukaan keräysvarat tekevät mahdolliseksi lisätä tulevaisuudessa vanhemmille tarkoitettuja yhdessä olemisen paikkoja. Juuri niissä vanhemmat pääsevät tapaamaan toisiaan.

MLL:n ja Pelastakaa Lapset -järjestön suunnitelmissa on, että varoja käytetään ensisijaisesti alakouluiässä olevien lasten perheiden tukemiseen.

Toimintaa lisätään kyselyjen perusteella

Muutakin vanhemmuutta tukevaa toimintaa MLL suunnittelee käynnistävänsä keräysvaroilla, mutta sitä ennen järjestö haluaa perehtyä, millaista toimintaa esimerkiksi järjestön paikallisyhdistyksissä pidetään tärkeänä.

 

Ajankohtaisia tuen tarpeita on selvitetty myös vanhemmille suunnattujen kyselyjen avulla.

 

Ajankohtaisia tuen tarpeita on selvitetty myös vanhemmille suunnattujen kyselyjen avulla. Niissä on noussut esille muun muassa vanhempien kokema yksinäisyys.

Satuli-Kukkosen mukaan kynnyksettömät kohtaamiset ovat ”lääke” myös silloin, kun perheissä on kokemus turvaverkon puuttumisesta. Tunne syntyy helposti, jos samalla paikkakunnalla ei asu esimerkiksi sukulaisia, joihin voi turvautua.

Satuli-Kukkonen huomauttaa, että tilaisuus tavata toisia vanhempia estää parhaimmillaan myös koulukiusaamista.

– Kun perheet tutustuvat toisiinsa, keskusteluyhteys vanhempien välillä on olemassa.

Varojen saaminen on suuri ilonaihe

Pelastakaa Lapset -järjestössä iloitaan Yhteisvastuukeräyksen varojen kohdentamisesta heille ja MLL:lle.

– Näemme ja kuulemme monista tarpeista, joita perheissä on. Olemme innoissamme, kun pääsemme varojen turvin vastaamaan niihin aiempaa paremmin.

Tulensalo täsmentää, ettei varoja käytetä järjestöjen vakiintuneiden toimintojen pyörittämiseen. Rahoitusta käytetään nimenomaan uuden kehittämiseen.

Tarkat suunnitelmat varojen käytöstä valmistuvat kevään aikana.

Lyhyesti yhteisvastuusta

  • Yhteisvastuukeräyksen kotimaisen kohteen varoilla käynnistetään vuonna 2021 valtakunnallinen työskentely. Hanke on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Pelastakaa Lapset -järjestön yhteinen.
  • Järjestöt haluavat tarjota vanhemmille mm. yksilö- ja ryhmämuotoista vertaistukea. Varoilla edistetään koko perheen yhteistä liikunta- tai muuta harrastetoimintaa.
  • Varoja suunnataan myös siihen, että lapset saavat vapaaehtoisen tai ammattiauttajan tukea tilanteessa, jossa vanhempia kuormittaa jokin asia, esimerkiksi taloushuolet tai päihteiden käyttäminen.
  • Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia.
  • Pelastakaa Lapset ry on kansalaisjärjestö, joka tukee vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää