Pääkirjoitus: Kristityt tarvitsevat yhteistä rukousta

23.1.20

Kun kanssakäymiset eri taustoista ja kulttuureista tulevien ihmisten kanssa yleistyvät, niin myös ekumeeniselle työskentelylle on tarvetta, muistuttaa Ilkka Mäkinen.


Ilkka Mäkinen

Vietämme tällä viikolla kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa. Kristittyjen on hyvä tulla toimeen keskenään seurakuntarajoista ja erilaisista tunnustuksista huolimatta.

On ihan Jeesuksen käskyn mukaista rukoilla yhdessä ja toisten puolesta. Rukous kantaa rajojen yli ja luo yhteyttä. Vaikeisiin asioihin paneutuvalla keskustelulla on ekumeniassa oma tärkeä paikkansa.

Oulussa kristillisten kirkkokuntien edustajat kokoontuvat ekumeeniseen rukoukseen pääsääntöisesti kahdessa eri porukassa: katoliset, ortodoksit ja kirkon yhteistä perinnettä painottavat luterilaiset keskenään, vapaiden seurakuntien edustajat ja viidettä herätysliikettä lähellä olevat luterilaiset toisessa.

On ymmärrettävää, että kristillisten yhteisöjen edustajat eivät repeä omien palvelutehtäviensä ohella joka paikkaan. Pitää tehdä valinta. Ekumeeninen viiteryhmä näyttää itse kullekin löytyvän lähinnä teologisen lähestymistavan tai toimivan henkilökemian pohjalta.

Kun kanssakäymiset eri taustoista ja kulttuureista tulevien ihmisten kanssa yleistyvät, niin myös ekumeeniselle työskentelylle on tarvetta. Tehdään ratkaisuja, joilla on seurauksia perheiden kohtaamisiin, esimerkiksi uskonnollisten juhlien aikaan.

Hyvällä tahdolla ja pienellä paneutumisella voidaan löytää yhdistäviä käytänteitä. Onneksi kaikkia ratkaisuja ei tarvitse keksiä itse: Suomen Ekumeeninen Neuvosto tarjoaa foorumin, jossa on vuosien varrella kerätty kokemuksia erilaisen kristittyjen ja myös muiden uskontojen edustajien välisestä yhteiselosta.

Kristityt tarvitsevat keskustelua ja yhteistä rukousta. Kunpa Oulun seudun ekumeniaa harrastavat saataisiin säännöllisesti rukoilemaan samaan tilaisuuteen.

Kirjoittaja on Oulujoen kirkkoherra

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä Oulujoen seurakunta