Valkoisella taustalla mustaan papin asuun pukeutunut mies, joka on pääkirjoituksen kirjoittaja

Pääkirjoitus: Uuden vuosikymmenen haaste

8.1.20

Seurakuntien toiminnan painopistettä pitäisi siirtää yhteisölähtöiseen toimintaan, niin että seurakunnan työntekijät kohtaavat ihmisiä siellä, missä he ovat jo valmiina, kirjoittaa Pauli Niemelä.


Teksti: Pauli Niemelä . Kuvat: Sanna Krook / Kirkon kuvapankki .

Kirkkomme työ on vuosikymmeniä perustunut siihen, että seurakunta järjestää tilaisuuksia omissa tiloissaan. Työntekijät suunnittelevat, kutsuvat ja vetävät valmiiksi käsikirjoitetun tilaisuuden omalla kotikentällään. Jo vuosia on ollut näkyvissä, että hektisessä työelämässä olevat eivät jaksa enää lähteä aiempaan tapaan näihin. Kokoava toiminta ei enää kohtaa entiseen tapaan.

Seurakuntatyön painopistettä pitäisikin siirtää niin sanottuun yhteisölähtöiseen toimintaan. Tällä tarkoitetaan sitä, että seurakunnan työntekijät kohtaavat ihmisiä siellä, missä he ovat jo valmiina. Se puolestaan johtaa yhteistyöhön kunnan, eri järjestöjen, yhdistysten ja työpaikkojen kanssa. Se merkitsee kohtaamisia kauppojen ja laajemmin julkisten tilojen yhteydessä.

Esimerkiksi lasten päivähoito ja koulut ovat jatkossakin erittäin keskeisiä kirkon työn kannalta. Tässä työnäyssä on monia myönteisiä mahdollisuuksia. Ihmiset ovat jo valmiina koolla, he ovat motivoituneita.

Kun seurakunnalle avautuu mahdollisuus yhteistyöhön, sille avautuu hetkeksi ikkuna tuoda tilaisuuteen seurakunnan viesti ja sanoma.

 

Kun seurakunnalle avautuu mahdollisuus yhteistyöhön, sille avautuu hetkeksi ikkuna tuoda tilaisuuteen seurakunnan viesti ja sanoma. Tässä työtavassa on haasteensa ja vaikeuskertoimensa.

Tilannetta ei voi etukäteen käsikirjoittaa. Tilanne voi avautua yllätyksellisellä tavalla. Työntekijältä tarvitaan tilannetajua, tunneälyä ja heittäytymistä. Työntekijän on osattava näissä yllättävissäkin tilanteissa sanoittaa seurakunnan sanoma kuulijoille ymmärrettävällä tavalla.

Kyse on siis painopisteen siirtämisestä, ei kokoontuvan toiminnan lopettamisesta. Edelleenkin kutsumme jumalanpalvelukseen, muihin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Jos painopiste on nyt kokoavassa toiminnassa noin 80 prosenttisesti, olisi yhteisölähtöisen työn osuus jatkossa ainakin 60 prosenttia. Tämä on alkavan vuosikymmenen mittainen tavoite.

Toivotan lukijoille uuteen vuoteen Jumalan siunausta!

 

Kommentoi aihetta ja pääkirjoitusta

 

Lue Pauli Niemelän aiempia kirjoituksia: 

 

Lue lisää aiheesta:

Kiimingin seurakunta Näkemyksiä