Pääkirjoitus: Vaientaminen ei ole leikin asia

28.1.20

Jokaisella tulee olla oikeus ilmaista vapaasti ajatuksensa tai vakaumuksensa pelkäämättä, että joutuu sen vuoksi paheksutuksi, kirjoittaa Mikko Kälkäjä.


Mikko Kälkäjä

”Leikkiähän se vain oli. Ei pitäisi ottaa niin vakavasti!”

Olemme hyviä keksimään verukkeita tyhmyyksillemme. Viime aikoina on noussut yleiseen keskusteluun käsite ”maalittaminen”. Käsite on tuttu sotatermi. Etukäteen maalitetaan tuhottava kohde, johon sopivan hetken tullen isketään.

Nyt käsite on saanut uuden sisällön. Sillä voidaan tarkoittaa myös ihmisen maalittamista. Osoitetaan kohde, joka halutaan vaientaa.

Kohteeksi valitaan henkilö, joka ajattelee asioista toisin kuin itse. Hän voi olla julkisessa tehtävässä tai on jollakin tavalla erilainen kuin itse olemme.

Kyse voi olla myös erilaisista arvomaailmoista, uskonnosta, politiikasta tai vaikka kansallisuudesta. Keinoina voivat olla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tiettyyn henkilöön kohdistuvat vihapostit tai -viestit.

Tavoitteena on vaientaa henkilö tai tehdä muutoin hänen elämänsä vaikeaksi. Usuttaa muita kohteen kimppuun. Pahimmillaan se voi kohdistua uhkana henkilön tai hänen läheistensä terveyteen ja turvallisuuteen.

Voisimmeko me näyttää vielä enemmän esimerkkiä toisten kunnioittamisesta, ylösrakentavasta yhteistyöstä, yhteisen hyvän etsimisestä ja vihapuheen tai maalittamisen kitkemisestä?

Tämä ei merkitse sitä, ettemme saisi olla asioista eri mieltä. Jokaisella tulee olla oikeus ilmaista vapaasti ajatuksensa tai vakaumuksensa pelkäämättä, että joutuu sen vuoksi paheksutuksi.

Olen ilokseni huomannut, että vilpitöntä halua tähän on. Muutos alkaa meistä yksilöistä.”Pystymme parempaan”, sanoi presidentti. Otetaan tämän haaste vastaan.

Viisas sananlaskujen kirjoittaja sanoo: ”Kuin järkensä menettänyt jousimies, joka tulisilla nuolilla tuhoa kylvää, on se, joka pettää ystävänsä ja sanoo: ”Leikkiähän se vain oli.”

Kirjoittaja on Oulun seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja

Anna palautetta ja kommentoi pääkirjoitusta

Pääkirjoitus: Perustehtävää on kirkastettava

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä