Suomalaislähetin kokemus: itku silmissä ulos museosta

27.1.20

Vainojen museo Yad Vashem on paikka, jossa jokaisen Jerusalemissa kävijän tulee vierailla. Sieltä ei pääse pois kuivin silmin. Historian tapahtumia vasten on vaikea ymmärtää eri puolilla maailmaa voimistuvaa antisemitismiä. Näin toteaa Israelissa työskentelevä Iina Matikainen päivänä, jolloin Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta on kulunut 75 vuotta.


Riitta Hirvonen Berney Ardov, kuva Auschwitzin keskitysleiristä Pixabay

Iina Matikainen, olet puolisosi Jukka Hautalan kanssa Suomen Lähetysseuran työssä pyhäksi maaksi kutsutussa Israelissa. Onko mahdollista vastata lyhyesti, millaista on pyhän maan pyhyys?

– Pyhällä maalla kohtaavat kolme yksijumalaista uskontoa. Kristinuskon lisäksi Pyhä maa on täynnä juutalaisuudelle ja islamille pyhiä asioita ja paikkoja. Pyhästä maasta tekee nimensä veroisen mielestäni se, että pystyisimme kunnioittamaan sitä, mikä kullekin on pyhää.

– Tämä tulee tehdä niin, ettemme toimisi toiselle osapuolelle tärkeiden asioiden kustannuksella. Jumala on yksi yhteinen ja se, mitä hän on meille luonut, on yksi maapallo ja yhteiset eväät.

Iina Matikainen toimii Suomen Lähetysseuran Lähi-idän aluetiedottajana. Töitään hän tekee Jerusalemissa Lähetysseuran Felm-keskuksesta käsin.

 

Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta on kulunut tänään  maanantaina 27.1. tasan 75 vuotta. Tulevatko historian häpeälliset tapahtumat Israelissa vastaan eri tavalla kuin Suomessa?

– Vainojen museo Yad Vashem on paikka, jossa jokaisen Jerusalemissa kävijän tulee vierailla. Sieltä ei pääse pois kuivin silmin. Historian tapahtumia vasten on vaikea ymmärtää eri puolilla maailmaa voimistuvaa antisemitismiä.

– Kun olen lukenut entisten Israelin lähettien kertomuksia, siellä esille tulevat kohtaamiset keskitysleiriltä elossa selviytyneiden, mutta pahoin traumatisoituneiden ihmisten kanssa. Koska aikaa on kulunut, me emme heitä enää kohtaa.

– Sen sijaan nykypäivän karmeat tapahtumat ovat läsnä: joku on menettänyt ystävänsä tai lapsensa itsemurhapommi-iskussa tai sotilaan luoteihin.

Parisen viikkoa sitten tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Jerusalemissa Suomen ja Israelin diplomaattisuhteiden 70-vuotisjuhlassa. Osallistuit suurlähetystön juhlallisuuksiin. Mitä mieleesi jäi Niinistön ja muiden juhlavieraiden puheista?

–  Presidentti Niinistö siteerasi puheessaan holokaustin yhteydessä usein esillä olevaa lausetta “never again”, ei koskaan enää. Mielestäni presidentti olisi voinut ehkä konkreettisemmin tuoda esille niitä asioita, joita ympärillä tapahtuu, mutta joita ei koskaan enää tarvitsisi tapahtua.

Lempiajatuksesi on kehotus tehdä äärimmäinen kysymys joka päivä. Mikä on kysymyksesi juuri nyt?

– Miten koulutus voi murtaa konfliktin? Opettajana uskon yleissivistävän koulutuksen voimaan. Yksipuolisen tiedon ja viholliskuvien vahvistamisen sijaan tarvitsemme eri näkökulmien tarkastelua ja monipuolisia vastauksia monimutkaisiin ongelmiin. Kun koulutuksen kautta lasten ja nuorten itsetunto ja osaaminen kasvavat, tulevaisuuden mahdollisuudet löytyvät rakentamisesta rikkomisen sijaan.

Anna palautetta jutusta toimitukselle

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko