Kuvassa Oulun hiippakunnan kirkolliskokousvaalien maallikkoehdokkaita.

Tulevat kirkon päättäjät esillä ehdokasgalleriassa

10.1.20

Helmikuussa käytävien kirkolliskokousvaalien ja hiippakuntavaalien ehdokkaat esitellään yhteisessä ehdokasgalleriassa.


Kirkolliskokouksen ja hiippakuntaneuvostojen vaalit käydään 11. helmikuuta. Kaikki maan ehdokkaat esittäytyvät ehdokasgalleriassa.

Molemmissa organisaatioissa enemmistö päättäjistä on maallikoita.

Kirkolliskokous käyttää korkeinta päätösvaltaa Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa. Se päättää muun muassa kirkon opista ja hallinnosta sekä kirkkolain sisällöstä. Kirkolliskokoukseen valitaan kaikista hiippakunnista yhteensä 96 edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita.

Maallikkoedustajien vaalissa äänioikeutettuja ovat kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet.  Kirkolliskokouksen pappisedustajista äänestävät hiippakunnan papit lääninrovastin johtamassa kokouksessa.

Oulun hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitaan 5 pappia ja 8 maallikkoedustajaa.

Koko maassa kirkolliskokousvaalien ehdokkaista naisia on 45 prosenttia ja miehiä 55 prosenttia. Ehdokkaiden keski-ikä on 52 vuotta. Nuorin ehdokas on 19-vuotias ja vanhin 82-vuotias. Nuorien, 18—29-vuotiaiden, ehdokkaiden määrä on 35.

Hiippakuntavaltuustoon valitaan 7 pappia ja 14 maallikkoedustajaa. Hiippakuntavaltuusto tukee ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Hiippakuntavaltuustolla on muun muassa oikeus tehdä esityksiä kirkolliskokoukselle.

Hiippakuntavaltuuston ja kirkolliskokouksen uusi nelivuotinen toimikausi alkaa 1.5.2020.

Ehdokasgalleria on koottu valitsijayhdistysten tietojen pohjalta. Viralliset ehdokaslistojen yhdistelmät laativat ja painattavat hiippakuntien vaalilautakunnat.

=> Kysy, kommentoi ja anna palautetta aiheesta

Kirkolliskokoukseen on ehdolla paljon uusia kasvoja

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Seurakunnat