Yhteisellä matkalla

Pastori Mimii Brown Mziray johtaa Nyakaton raamattuopistoa Tansaniassa. Suomessa hän tapasi yhteistyökumppaneitaan ja sai näyttää tyttärilleen uuden maan.

|
Mimii Brown Mziray sai Suomen-matkalle mukaan myös kaksi tytärtään.

Kesälle 2011 ajoittuu yksi Mimii Brown Mzirayn elämän huippuhetkistä. Silloin hänet vihittiin papiksi. Hän oli toinen ensimmäisistä naispapeista Itäisen Victoriajärven hiippakunnassa.

Tienraivaajana hän on jatkanut tuonkin jälkeen.

Nykyisin Mimii Brown Mziray toimii Nyakaton raamattuopiston rehtorina. Opisto on perustettu Suomen Lähetysseuran ja Oulun hiippakunnan tuella vuosikymmen sitten.

Itäinen Victoriajärven hiippakunta on Oulun ystävyyshiippakunta, joten yhteistyö jatkuu tiiviinä, vaikka paikallisilla on yhä suurempi rooli opiston toiminnassa.

Tammikuun alussa Mimii Brown Mziray saapui Suomeen juhlistamaan Kalajoen kristillisen opiston kanssa viime vuoden puolella solmittua yhteistyösopimusta.

 

Saamme nyt olla yhdessä paljon enemmän kuin kotona Tansaniassa.

 

Kun lähdetään toiselle puolelle maapalloa, kannattaa nähdä mahdollisimman paljon. Niinpä hän kävi yhdessä suomalaisten työtoveriensa kanssa Kalajoen lisäksi muun muassa Limingassa ja Oulussa. Mukana kiersivät 8- ja 7-vuotiaat tyttäret.

– Saamme nyt olla yhdessä paljon enemmän kuin kotona Tansaniassa, äiti toteaa Oulussa tehdyn haastattelun aikana.

Kolmannen polven kristitty

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Mimii Brown Mziray on kolmannen polven kristitty.

Hän on siis kasvanut kristinuskoon, mutta moni Nyakaton opiskelijoista on perheensä ensimmäinen kristitty.

 

Moni Nyakaton opiskelijoista on perheensä ensimmäinen kristitty.

 

Osa perheistä on innoissaan siitä, että tytär tai poika pääsee opiskelemaan. Osa taas ei suhtaudu suopeasti valintaan. Se luo paineita myös opiskelijoille.

Myös opiskelijoilla itsellään suhde uskontoon voi olla pinnallinen. Rehtorin mukaan jotkut opiskelijat voivat kertoa henkien seuraavan heitä.

– He eivät ole kasvaneet kristinuskoon. Moni ei ymmärrä kristinuskoa. Heille se on uskonto, mutta ei osa kulttuuria.

Papit tuovat ihmisille toivoa

Kristityt tekevät aktiivisesti evankelioimistyötä tansanialaiskylissä. Evankelistat istuttavat uskon siemeniä.

– Kun menemme kylään, ihmiset innostuvat, kun kerromme heille rakastavasta ja armahtavasta Jumalasta. Moni haluaa pian kääntyä kristityiksi.

Osalla innostus kuitenkin lopahtaa nopeasti, sillä uskon elävänä pysyminen vaatii sen tulemista osaksi arkea.

Mimii Brown Mziray kertoo tansanialaisten asenteen uskoon ja uskontoon olevan hyvin erilainen kuin suomalaisilla, jotka kokevat uskonasiat pitkälti yksityisasiana.

– Ihmiset voivat puhua uskosta vapaasti. Kirkkoon voidaan kutsua myös muita uskontoja edustavia ystäviä.

Elämään tuovat haasteita köyhyys, perhe- ja terveysongelmat.

– Ihmiset kaipaavat toivoa. Sen takia pitäisikin investoida nimenomaan pappien koulutukseen, jotta ihmisillä olisi rinnallakulkijoita.

 

Beatrice Bethuel valmistui Nyakaton raamattuopistosta ja sai todistuksensa lokakuussa. Piispa Jukka Keskitalo onnittelee valmistuvaa pastoria.

Nyakato on toiminut pian 10 vuotta

Vuonna 2010 perustetun Nyakaton raamattuopiston oppilasmäärä on pienoisessa nousussa. Opiskelijoita on tällä hetkellä 63.

Kaksivuotisen koulutuksen kautta voi valmistua evankelistaksi tai seurakunnan työntekijäksi.

Jälkimmäiset ovat pelkästään naisia. Heidän työnkuvansa vastaa suomalaisittain pitkälti seurakuntamestarin työnkuvaa, mutta he myös osallistuvat naisten parissa tehtävään työhön ja voivat myös johtaa jumalanpalveluksia, pitää rippikoulua.

Nyakaton opisto on myös luterilaisen kirkon luoteis-Tansanian alueellinen pappeja valmistava oppilaitos. Tällä hetkellä opettajia on paikallisten lisäksi Tanskasta, Suomesta, Saksasta ja Nigeriasta.

Haasteena on ollut pystyä tarjoamaan myös asuntoja opetustyöhön tulijoille. Rakennustyön aloittamiseen on saatu tukea Oulun hiippakunnalta, Kalajoen kristilliseltä opistolta ja Haapaveden Ha-Sa Oy:ltä. Aiemmin suomalaisten tuella on rakennettu luokkahuoneita, majoitusrakennus, kirjasto ja keittiö.

Tansaniassa on kaksi muutakin alueellista raamattuopistoa, jotka kouluttavat pappeja. Nämä kolme alueellista raamattuopistoa tekevät yhteistyötä pystyäkseen tarjoamaan tasalaatuista opetusta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää