Vapaaehtoista haetaan esimerkiksi opettamaan kasvivärjäystä ammattikoulussa Senegalissa.

Kiinnostaako vapaaehtoispesti kaukomailla?

21.2.20

Suomen Lähetysseura hakee parhaillaan ihmisiä syksyn 2020 vapaaehtoistehtäviin. Uutta on, että Lähetysseuran vapaaehtoisohjelman kautta voi nyt hakea myös Luterilaisen maailmanliiton vapaaehtoistehtäviin.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Suomen Lähetysseura .

– Luterilainen maailmanliitto tarvitsee vapaaehtoisia omiin hankkeisiinsa, mutta ei pysty kouluttamaan heitä. Meillä taas on hyviä hakijoita enemmän kuin vapaaehtoispaikkoja, selittää yhteistyön taustaa Lähetysseuran Felm Volunteer -koordinaattori Elina Siukonen.

Lähetysseuran vapaaehtoisohjelma tarjoaa 2–12 kuukautta kestäviä tehtäviä.

Vapaaehtoiset työskentelevät tukitehtävissä Lähetysseuran kumppanikirkkojen ja -järjestöjen hankkeissa.

Osa paikoista on enemmän ammattitaitoa vaativia, osa erilaisia tukitehtäviä. Täksi syksyksi Suomen Lähetysseuralla on vapaaehtoistehtäviä Etiopiassa, Israelissa, Senegalissa, Thaimaassa ja Omanissa. Tarjolla on muun muassa vapaaehtoisen ammattikoulun opettajan paikka Hosainan kuurojen koulussa Etiopiassa ja englannin opettajan paikka teologisessa seminaarissa Bangkokissa Thaimaassa. Senegaliin haetaan kasvivärjäyksen opettajaa ja Israeliin vapaaehtoista, joka avustaa muun muassa tapahtumien järjestämisessä, keittiössä, pihatöissä ja siivouksessa.

Luterilaisen maailmanliiton kohdemaita syksyllä ovat Tšad, Jordania, Djibouti, Etiopia ja Israel. Tarjolla olevat paikat ovat etupäässä hallintotehtävissä tai viestinnässä avustamista.

Kesäkuussa aukeaa ensi vuoden paikkojen haku

Lisää paikkoja eri puolilla maailmaa tulee hakuun 1. kesäkuuta. Silloin aukeaa vuoden 2021 vapaaerhtoispaikkojen haku.

Siukosen mukaan vapaaehtoistyöjakso antaa lähtijälle käsityksen kirkon kansainvälisestä työstä sekä hienon mahdollisuuden tutustua vieraaseen kulttuuriin – samoin vieraaseen työkulttuuriin.

– Jos olet miettinyt lähtöä kansainvälisiin työtehtäviin tai lähetystyöhön, vapaaehtoisjakson aikana saat jonkinlaisen käsityksen siitä, olisiko se sinun juttusi.

Työelämässä olevalle vapaaehtoisjakso voi olla kaivattu irtiotto tavanomaisista työkuvioista. Työttömäksi jääneelle jakso voi olla mahdollisuus tehdä mielekästä työtä ja miettiä tulevaisuutta.

Nuorelle ihmiselle vapaaehtoistyö ulkomailla voi toimia sysäyksenä tulevalle uralle. Siukonen toteaa kuitenkin, että Felm Volunteer -ohjelma ei ole paikka pitää välivuotta lukion jälkeen. Hakijalla täytyy olla jo opintosuunta jotenkin valittuna. Lähtijän vähimmäisikä on 20 vuotta.

Vapaaehtoiseksi lähtevä käy koulutuksen

Vapaaehtoisjakso edellyttää Lähetysseuran järjestämän koulutuksen käymistä. Kolmen viikonlopun mittainen koulutus on voimassa viitisen vuotta.

– Koulutukseen voi siis hakeutua jo tänä vuonna, vaikka ei ihan heti olisikaan hakemassa vapaaehtoistyöhön, Siukonen kannustaa.

Hänen mukaansa koulutukseen osallistuminen ei merkitse sitoutumista lähtöön.

– On kiinnostava pohtia, mitä tarkoittaa, että olemme maailmanlaaja kirkko. Koulutuksessa tutustutaan Lähetysseuran tekemään työhön sekä kokonaisvaltaisen lähetystyön kysymyksiin.

Seuraava Lähde liikkeelle -koulutus alkaa tämän kuun viimeisenä viikonloppuna. Hakuaika päättyi jo, mutta vielä voi kysellä, mahtuuko mukaan.

Vuoden toinen Lähde liikkeelle -koulutus järjestetään syksyllä.

  • Lisätietoa: https://felm.suomenlahetysseura.fi/osallistu/vapaaehtoiseksi-ulkomaille/

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen