Kolumni: Better, faster, higher

12.2.20

Tavoitteena oli olla itselleen armollinen, mutta Minna Rautio huomasi astuneensa jälleen täydellisyyden tavoittelun ansaan.


Teksti: Minna Rautio . Kuvat: Elsi Salovaara .

Otsikkotekstin lainasin mainoksesta, jossa piiskattiin kohti parempaa suorituskykyä, saavutuksia ja kestävyyttä.

Otin kolumnistin tehtävän nöyrän kiitollisesti vastaan. Halusin olla luottamuksen arvoinen ja kirjoittaa tasokkaan, täydellisen kolumnin.

Valitsin aiheeksi itsemyötätunnon, koska se oli helppo linkittää uudenvuodenlupauksiin. Niihin lupauksiin, jotka jo ennalta usein tiedetään toimimattomiksi, mutta jotka ehkä hetkeksi tuovat meille hallinnan tunteen elämästä.

Halusin kertoa myös löytämistäni yhtymäkohdista rakkauden kaksoiskäskyyn.

Aikomukseni oli valaa tekstissäni toivoa siitä, että vaikka arki vie mukanaan tutuille urille ja hyvätkin suunnitelmat jäävät taka-alalle, se on silti ihan okei.

Halusin julistaa kolumnissani, että on okei olla keskeneräinen ja on okei, jos ei elämäänsä tänäkään vuonna saa ihannemallille. Halusin antaa lukijoille luvan olla rikkinäinen, heikko ja tarvitsevakin.

Halusin välittää väsyneille luvan levätä välillä, sillä lepäsiväthän Jumala ja Jeesuskin. Itsensä toisten silmissä vajavaisiksi tunteville halusin kertoa, että Jumalan silmissä me kaikki olemme kalliita ja arvokkaita.

Jumala ei ole tehnyt kenenkään kohdalla virhettä. Kärsivälle halusin kertoa, että sinä selviät.

Mutta toisinpa kävi. Olisin halunnut kertoa aiheesta nasevasti ja osuvin sanakääntein, mutta tekstin tuottaminen typistyi epämääräisiksi ajatushahmotelmiksi.

Kursori vilkkui vaativasti eikä tekstiä syntynyt.

Keskustelu rouva X:n kanssa avasi silmäni, huomasin astuneeni taas täydellisyyden tavoittelun ansaan. Minä, jonka piti jo osata olla armollinen itselleen ja muille.

Mitä opin tästä? Ei tarvitse olla better, higher eikä faster. Keskeneräinen on ok. Se riittää. Jumalalle ja toivottavasti myös sinulle itsellesi.

Kirjoittaja on diakoni, kriisityöntekijä ja seslonkifilosofi

=> Kommentoi ja anna palautetta

Lue Minna Raution juttu lapsiperheköyhyydestä:

Tiedän, mitä on olla köyhä

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä