Matka Afrikkaan on silmät aukaisevaa lähetyskasvatusta

7.2.20

Karjasillan seurakunnassa kootaan ryhmää, joka matkaa loppuvuodesta 2021 kahdeksi–kolmeksi viikoksi Afrikkaan.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Paula Rosbacka .

Karjasillan seurakunnassa kootaan parhaillaan ryhmää, joka matkaa Afrikkaan loppuvuodesta 2021.

– Miksikö tällaisia reissuja tehdään? Siksi, että ne ovat parasta lähetyskasvatusta. Ja siksi, että lähetyskasvatusta tarvitsevat muutkin kuin lapset ja nuoret, tiivistää Karjasillan seurakunnan lähetyssihteeri Paula Rosbacka.

Matkakohde päätetään lopullisesti vasta lähiaikoina. Mahdollisia kohteita ovat eteläisen Afrikan maat Namibia, Sambia, Zimbabwe, Botswana sekä Etelä-Afrikka.

– Namibia on kiinnostava kohde muun muassa siksi, että siellä ovat Suomen lähetystyön juuret. Lisäksi seurakunnallamme on siellä nimikkokohde.  Zimbabwessa puolestaan on Karjasillan tukema hanke ja nimikkolähetti.

Seurakunnan matkalla ovat vahvasti esillä lähetystyö ja kansainvälinen diakonia.

– Saamme toki olla myös turisteja. Ei Afrikkaan kannata lähteä, jos ei samalla pääse tutustumaan sen rikkaaseen luontoon ja kulttuuriin. Nekin asiat pitää kokea, sanoo Rosbacka monen Afrikan-matkan kokemuksella.

Luvassa on joka tapauksessa monella tapaa silmiä avaava reissu. Kotiinpalaaja on pitkän aikaan kiitollinen niinkin arkisesta asiasta kuin mahdollisuudesta mennä kuumaan suihkuun milloin itse haluaa, Rosbacka tietää.

Ennen matkaa tutustutaan kohteeseen ja talkoillaan

Matkaan lähtevät perehtyvät kohdemaahan ja sen alueella tehtävään lähetystyöhön opintopiirimäisesti. Tapaamisia on noin kerran kuukaudessa.

Varainkeruuseen kukin sitoutuu elämäntilanteensa sallimalla tavalla. Matkalle tulee hintaa noin 4000 euroa lähtijää kohti. Talkoita ei ole pakko tehdä, mutta Rosbackan mukaan aiempina vuosina muutama lähtijä on saanut kerättyä merkittävän osan matkan hinnasta järjestämällä kirkkokahveja.

Leluja lastenkotiin, vessa koululaisille

Aiemmilla Karjasillan seurakunnan tekemillä matkoilla on ollut tapana lahjoittaa rahaa johonkin ”yhteiseen hyvään”. Tähänastisilla Afrikan-matkoilla on esimerkiksi ostettu leikkivälineitä lastenkotiin ja mahdollistettu koululle asianmukaiset wc-tilat.

Varainkeruu starttaa jo tämän kevään aikana. Kahden–kolmen viikon matka toteutuu marraskuu–joulukuussa 2021.

Infotilaisuudessa Rosbacka nosti esiin seikkoja, jotka on hyvä sanoa ääneen jo tässä vaiheessa. Ensinnäkin matkaan lähtevän tulee kuulua kirkkoon ja olla täysi-ikäinen. Poikkeuksen tekevät vain lapset, joiden omat vanhemmat ovat mukana.

– Matkaan aikovan kannattaa miettiä, miten kestää erilaisia oloja: kuumaa, autossa istumista, pölyä, hiekkaa… Lähtijän pitää olla tasapainossa niin fyysisesti kuin psyykkisesti.

Ryhmään mahtuu todennäköisesti 15, mahdollisesti 20 ihmistä.

– Ensikertalaiset ovat etusijalla, mikäli kiinnostuneita pitää alkaa raakata, Rosbacka linjaa.

PROjectAfrica-ryhmän seuraava kokoontuminen on 11.2.2020 kello 19 Karjasillan kirkolla.

Kommentoi ja anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Seurakunnat