Nuttupiiri tekee neuloen hyvää

3.3.20

Vauvanuttuja neulottiin aluksi Etiopiaan, sitten myös Afganistaniin ja viimeiksi Moldovaan. Niitä on tehnyt lukematon määrä yksittäisiä neulojia ja nuttuja on valmistettu myös yli 900 yhdistyksessä, järjestössä,  seurakunnassa, koululuokassa ja työpaikalla. Myös Tyrnävällä kokoontuu Nuttupiiri.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

Ajatelkaa kuinka entivanhaset naiset olivat monitaitoisia: kasvattivat lampaat, keritsivät ne, karstasivat villan, kehräsivät villan langaksi ja vielä värjäsivätkin sen itse, sanoo Maire Markus ja paikallaolijat nyökyttelevät.

Ollaan Tyrnävän seurakuntatalolla Nuttupiirissä. Elisa Ikolalla on puikoilla neuletyö viininpunaisesta ja harmaasta langasta,  Eeva Halonen luottaa keltaiseen ja tummanharmaaseen. Maisa Kemppaisen neuletyö syntyy tiilenpunaisesta langasta ja Seija Tolosella pukkaa sinimustaa raitaa. Elsa Rauhio neuloo lilanvärisellä langalla. Maire Markus on valinnut työhönsä kahta eri vihreää. Terttu Pelkonen hyödyntää ylijääneitä lankoja, lopputuloksesta tulee riemunkirjava.

– Minullakin on paljon keränloppuja, voisihan niistä tosiaan tehdä raitasukat, hiljattain Nuttupiiriin mukaan tullut Elsa huomaa.

Kenelläkään ei juuri tällä hetkellä ole syntymässä Nuttupiirin alkuperäistä nimikkotuotetta, vauvanuttua. Nyt neulotaan villasukkia lahjoiksi Hosainan kuurojenkoululle Etiopiaan.

Ensimmäiset sukkapaketit Etiopiaan lähetettiin muutama vuosi sitten, mutta Nuttupiiri on ollut olemassa jo kauemmin, vuodesta 2011 alkaen.

– Aivan aluksi neuloimme vauvanuttuja Etiopiaan. Myöhempinä vuosina olemme tehneet muun muassa syto-pipoja Oulun yliopistosairaalan sädehoitopotilaille sekä sukkia, tumppuja ja myssyjä Moldovan vauvoille, listaa ryhmää vetävä Seija Tolonen.

Osa naisista on käynyt Nuttupiirissä jo vuosia. Monet – esimerkiksi Mairen ja Maisan – houkutteli alun perin mukaan tieto siitä, että neulomalla voi tehdä hyvää.

– Ja onhan tämä tällainen leppoisa iltapäiväharrastus ja vähän kuin aivojumppaa, Maire sanoo.

– Toisten kanssa jutteleminen on virkistävää, Maisa jatkaa.

163 000 nuttua maailmalle

On vuosi 2008. Etiopialaisen sairaalan työntekijöitä huolettaa, miten keskosvauvat selviävät sadekauden yli. Sairaalassa ei ole keskoskaappeja ja monet keskosena syntyneet kuolevat keuhkokuumeeseen.

Työntekijät kysyvät sairaalassa vierailulla olleelta Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen lähetystyöntekijältä Pirkko Tuppuraiselta, voisivatko suomalaiset auttaa lämpimän vaatetuksen hankkimisessa.

Sairaalaan oli jo aiemmin saatu jostakin lahjoituksena vauvanuttuja. Tuppurainen näki valokuvan nutusta ja teki sen perusteella neulomisohjeet. Ensimmäisiä nuttuja neuloivat Tuppuraisen omat ystävät Suomessa.

Vuonna 2009 myös Etiopian suurin sairaala kiinnostui nutuista. Synnytysosaston johtajan mukaan nutun saaminen voisi houkutella äidit synnyttämään sairaalaan. Etiopiassa vain alle 10 prosenttia äideistä synnytti lapsensa sairaalassa koulutetun henkilökunnan avustuksella. Suurin osa lapsista syntyi kotimajoissa paikallisten kyläkätilöiden avustamana.

Vauva on saanut ylleen lämpimän villaisen nutun. (Kuva: Nuttu-infon Facebook-sivut)

 

Nuttuja onkin riittänyt myös annettavaksi mukaan, kun vauva ja äiti kotiutetaan sairaalasta, sillä Suomessa innostuttiin nuttujen neulomisesta toden teolla. Vuosien varrella nuttuja on valmistettu yli 900 yhdistyksessä, järjestössä,  seurakunnassa, koululuokassa ja työpaikalla. Lisäksi nuttuja on valmistanut lukematon määrä yksittäisiä neulojia.

Neulottuja nuttuja on tähän mennessä kertynyt yli 163 000. Lisäksi on ommeltu lähes 5000 kankaista vauvannuttua. Nuttuja on toimitettu sairaaloihin Etiopiassa ja Afganistanissa.

Lisäksi viime vuonna lähetettiin Moldovaan 10 700 nuttua, 3200 paria sukkia ja 1050 paria tumppuja, 2800 vauvanmyssyä, 250 peittoa ja 100 ”toukkapussia”.

  • Nutun ohjeet löytyvät Facebookin Nuttu-ryhmästä sekä netistä (www.nuttu.info)
  • Tyrnävän Nuttupiiri kokoontuu joka toinen torstai kello 1019 Tyrnävän seurakuntatalolla. Seuraava kokoontuminen on torstaina 19. maaliskuuta. Nuttupiirissä tehdään käsitöitä hyväntekeväisyyteen. Langat ja kahvit tarjoaa seurakunta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat Tyrnävän seurakunta Yleinen