Oulu-avun kartoitus alkaa reilusti yli sadan puhelinrinkiläisen voimin

Kaupungin ja seurakuntayhtymän koordinoimassa avustustyössä kartoitetaan ensimmäisenä yli 80-vuotiaiden oululaisten tilanne. Luodun yhteistyömallin toivotaan jatkuvan myös kriisin jälkeen.

Oulussa kaupunki, seurakuntayhtymä ja järjestöt aloittavat tiistaina 31. maaliskuuta yhdessä aivan uuden palvelun, Oulu-avun. Oulu-apu on matalan kynnyksen apua erityisesti heikommassa asemassa oleville ja riskiryhmiin kuuluville.

Ensimmäisenä apua saavat kaupungin seniorit. Tänä vuonna 80 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille oululaisille soitetaan ja kartoitetaan heidän tilannettaan arjessa pärjäämisen osalta. Laitoshoidossa tai tehostetussa palveluasumisessa asuville ei soiteta.

Kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka kertoo, että tavoitteena on saada yhteys kaikkiin ikäryhmään kuuluviin viimeistään torstaina.

– Olemme arvioineet, että päivässä voi soittaa parhaimmillaan noin 30 puhelua.

Oulun seurakunnilla on tässä suuri rooli.

Seurakuntien yhteyshenkilönä hankkeessa toimiva lapsi- ja perhetyön diakoni Kari Rekilä seurakuntatyön erityispalveluista kertoo, että seurakunnista on nimetty noin sata työntekijää ja vapaaehtoista soittajaa puhelinrinkiin. Osa voi keskittyä soitteluun täysipäiväisesti, mutta suurin osa osallistuu soitteluun muiden töiden ohessa.

Kolmen päivän aikana kartoitetaan tarpeet

Oulu-avun nimissä soittava henkilö voi olla Oulun kaupungin, seurakuntayhtymän tai Höyhtyän Välkkeen työntekijä tai vanhusneuvoston edustaja.

Oulu-avun nimissä soittavat eivät kysele puhelimessa esimerkiksi henkilötunnuksia tai pankkitunnuksia, eivät edes alaoven koodia. Jos tällaisia kysytään, silloin soittaja ei ole liikkeellä rehellisellä asialla.

Mikäli henkilöä ei tavoiteta soittamalla, Oulun kaupungin sosiaali- ja terveysviranomaiset tarkastavat hänen tilanteensa. Näin toimien varmistetaan, että jokaisen ikäihmisen tilanne pystytään kartoittamaan ja tarvittava tuki järjestämään.

Asukastuvat ja seurakuntakodit toimintapisteinä

Oulu-apuun kuuluu vanhusten tilanteen kartoittamisen ohella myös ruoka- ja asiointiapua, neuvontaa sekä keskusteluapua ja psyykkistä tukea. Pasi Laukan mukaan on tärkeää saada ”koneisto käyntiin”, ennen kuin pahin tartuntapiikki on kohdalla. Siihen menee asiantuntija-arvioiden mukaan muutama viikko.

Soittokierroksen jälkeen apua aletaan jakaa eri puolille kaupunkia perustettavista toimintapisteistä. Nämä ovat pääosin kaupungin asukastupia. Siellä, missä asukastupaa ei ole, käytetään seurakuntien tiloja.

– Esimerkiksi Kaijonharjussa ja Ritaharjussa seurakunta ottaa todennäköisesti enemmän roolia avustustyössä, kertoo Tuiran seurakunnan kirkkoherra, Oulun seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Niilo Pesonen.

Avustustyötä koordinoivat toimipisteiden alueilla työparit, joista toinen on kaupungin työntekijä, toinen seurakunnan palkkalistoilla. Avun perille toimittamisessa auttavat järjestöt, kuten SPR.

Yhteistyötä halutaan jatkaa myös pandemian jälkeen

Ensimmäisen vaiheen jälkeen Oulu-apua on suunniteltu laajennettavaksi 70 vuotta täyttäneisiin oululaisiin. Pasi Laukan mukaan silloin puhutaan noin 20 000 henkilöstä.

Kaupungin yhteisötoiminnan päällikön mukaan myös perheet tarvitsevat entistä enemmän tukea.

– Kun lomautuksia tulee, se tuo aivan uusia ihmisiä avun piiriin.

Niin Laukka, Pesonen kuin Rekilä uskovat, että toimintamallia ei hylätä, kun kriisi on ohi ja edessä on paluu niin sanottuun normaaliin arkeen.

– Tämä on hyvä esimerkki rivien tiivistämisestä. Kriisitilanteessa on toimittava yhdessä. Vaikka tilanne onkin tragedia, se tuo mukanaan kuitenkin jotain hyvää. Sitä kannattaa jatkaa, Niilo Pesonen pohtii.

(lisätty 31.3. klo 12.25 lause, jonka mukaan Oulu-avun soittajat eivät kysele henkilötunnuksia. pankkitunnuksia tai alaoven koodeja)

LISÄTIETOA

  • Oulu-apuun ei kuulu koronaan liittyvä muu ohjeistaminen tai sairaanhoito. Neuvonta on koottu koronasivustolle: www.ouka.fi/korona.
  • Oulu-avulle avataan omat nettisivut osoitteeseen: www.ouka.fi/oulu-apu. Sen kautta voi jatkossa ilmoittautua niin avun saajaksi kuin Oulu-avun vapaaehtoiseksi.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää