(Kuvakaappaus Ilta-Sanomien verkkosivuilta)

Suositus kokoontumisten välttämisestä vähentänee radikaalisti seurakuntien toimintaa

12.3.20

Koko maassa suositellaan välttämään julkisia kokoontumisia 31. toukokuuta saakka. Valtioneuvoston linjaus on, että kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat tulisi perua.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: www.is.fi .

Suomi on siirtymässä osaksi koronaviruksen epidemia-aluetta ennen pitkää ja kaikkien maiden tulee jatkaa taudin rajaamista kaikin keinoin, todettiin Suomen valtioneuvoston 12. maaliskuuta kello 14 järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Koko maassa suositellaan välttämään julkisia kokoontumisia 31. toukokuuta saakka. Valtioneuvoston linjaus on, että kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat tulisi perua. Pääministeri Sanna Marin kertoi, että luku on arvio, johon on päädytty THL:n asiantuntijoiden kanssa. Suositus lähtee kokoontumisasioista päättäville aluehallintovirastoille jo torstain aikana.

Pääministeri painotti eri tahoja pohtimaan, ovatko pienemmätkin tilaisuudet tarpeellisia ja onko niitä mahdollista siirtää. Avainasemassa taudin leviämisen estämisessä ovat kuitenkin lähikontakteissa toimiminen ja riskiryhmien, kuten perussairaiden ja ikäihmisten, huomioiminen.

Tämä vaikuttaa myös seurakuntien toimintaan. Rauhan Tervehdys seuraa tilannetta tilaajaseurakuntiensa alueella ja tiedottaa päätöksistä Oulussa, Hailuodossa, Limingassa, Lumijoella, Muhoksella ja Tyrnävällä.

Arvio on, että ensimmäisen, noin 8 viikkoa kestävän epidemia-aallon aikana, noin 35 prosenttia suomalaisista voisi sairastua. Sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekosen mukaan tähän on varauduttu, ja tärkeää on, että ammattitaitoinen hoitohenkilöstö pysyy mahdollisimman terveenä.

Päiväkotien ja koulujen sulkemisesta ja liikkumisen rajoittamisesta maan rajojen sisällä ei ole vielä tehty päätöksiä. Pääministerin mukaan hallituspuolueet kuuntelevat asiantuntijoita koko ajan. Lausuntojen mukaan voidaan päättää, onko tarve siirtyä valmiuslain käyttöön.

– Laki voidaan ottaa käyttöön muun muassa silloin, jos uhkana on vaikutuksiltaan suuronnettomuuteen verrattava vaarallinen ja laajalle levinnyt tartuntatauti, totesi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Hänen mukaansa tilannetta arvioidaan päivittäin.

=> Kysy, kommentoi ja anna palautetta uutisesta

Lue muita korona-aiheisia uutisiamme:

Oulun hiippakunta: Laitoshartauksista vanhainkodeissa on syytä luopua

Kirkkohallitus: seurakuntien tulisi luopua kokoontumisista jotka eivät ole lakisääteisiä

Seurakuntien toiminta jatkuu mahdollisimman normaalina koronan aikanakin

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Limingan seurakunta Lumijoen seurakunta Muhoksen seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta Tyrnävän seurakunta