Laura Malmivaara vierailee Oulussa 11.3. Hän puhuu Tuiran kirkossa aiheesta Alusta aloittaminen.

Usko on mysteeri ja hyppelevä lohi

5.3.20

Näyttelijä ja kaksi poliitikkoa avautuvat uskostaan uudessa keskustelusarjassa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pia Rautio (kuva Laura Malmivaarasta), Pekka Helin (kuva Liisa Jaakonsaaresta), Elsi Salovaara (kuva Juha Hännisestä)) .

Tuiran kirkossa alkaa 11. maaliskuuta Minun uskoni -keskusteluiltojen sarja, jossa kolmena perättäisenä keskiviikkona haastatellaan yhtä julkisuuden henkilöä.

Ensimmäisellä kerralla haastateltavana on näyttelijä Laura Malmivaara.  Toisessa keskusteluillassa vieraana on entinen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

Minisarjan päättää Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, teologian maisteri Juha Hänninen.

Saako poliitikko puhua uskonasioista?

Liisa Jaakonsaari ei ole ensimmäistä kertaa puhumassa hengellisistä asioista. Hän piti seurapuheen körttiseuroissa Jyväskylän Kirkkopäivillä viime vuoden keväällä.

Rauhan Tervehdys kysyi Jaakonsaarelta Minun uskoni -sarjaan liittyen, onko poliitikon helpompi puhua uskostaan kuin papin kertoa poliittisia näkemyksiään.

– Luulisin, että molemmat ovat yhtä vaikeita. Eikö sanonta ole, että papin pitää pysyä lestissään? Sama koskee poliitikkoa.

– Meillä Suomessa koetaan sekä politiikka että uskonto niin yksityisiksi, että rentous asioissa puuttuu. Ajattelumme on, että jokainen tulee omassa kuplassaan autuaaksi.

Liisa Jaakonsaari

Kalastaja löytää oivan vertauskuvan

Jaakonsaari tunnetaan kalastuksen innokkaana harrastajana. Hän pitää lohta uskon osuvana vertauskuvana.

– Olen vaeltanut Norjassa tuntureilla ja nähnyt siellä pikkupuroissa ja koskissa, kuinka vaikeita – jopa mahdottomia – esteitä lohi voi voittaa pyrkiessään toteuttamaan elämänsä tarkoitusta.

Jaakonsaari vierailee Tuiran kirkossa 18. maaliskuuta. Hänen aiheenaan on Rohkeus.

Usko on osa tavallista elämää

Minun uskoni -sarjan aloittava vieras, herättäjäsukuun kuuluva Laura Malmivaara on näytellyt monissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.
Näyttelijätyön lisäksi hän on opiskellut valokuvausta ja teologiaa.

Malmivaara piti seurapuheen Herättäjäjuhlilla 2018, ja hän on Hengellisen kuukausilehden kolumnisti.
Hengellinen kuukausilehti on heränneiden julkaisu.

Lehden ensimmäisessä numerossa tammikuussa Malmivaara kirjoitti: ”Otan hengellisyyden osaksi tavallista elämää, en jätä sitä juhlapyhien ja turistikirkkojen varaan.”

Uskonkysymyksiä Malmivaara on kuvannut lehtihaastattelussa herkiksi ja vaikeiksi.

Verkkolehti Kotimaa24:ssä keväällä 2019 hän totesi, että usko on ennen kaikkea salaisuus ja mysteeri, jotakin, joka ei asetu määriteltäväksi.
Malmivaaran tilaisuuden aiheena on Alusta aloittaminen.

”Kohtuullisen syvältäkin voi nousta”

Minun uskoni -sarjan viimeisessä tilaisuudessa 25. maaliskuuta vieraileva Juha Hänninen totesi Rauhan Tervehdyksen haastattelussa viime marraskuussa, että teologian opinnot olivat hänelle jonkinlainen pettymys.

Yliopistossa hengellinen pohdinta jäi tieteellisen ajattelun alle, Hänninen kommentoi tuolloin.

Teologian maisteriksi valmistuttuaan hän ei ole hakeutunut papin töihin, vaan on jatkanut poliitikkona. Vaikka pappeus ei ole ajankohtainen asia valtuuston puheenjohtajan elämässä, ei hän sano muutokselle ”ei koskaan”.

Jos Hänninen joskus papiksi ryhtyisi, häntä kiinnostaisi toimia esimerkiksi päihdeongelmaisten parissa ja vankilatyössä.

– Tiedän, että kohtuullisen syvältäkin voi nousta, jos on vain joku, joka uskoo ja tukee, Hänninen puhui haastattelussa.

Hännisen illan aiheena on Elämä ja kuolema.

Juha Hänninen

Myös vaikeista aiheista aiotaan puhua

Kaikkia Minun uskoni -tilaisuuksien vieraita haastattelee pastori Mikko Salmi.  Juontajina illoissa ovat kirkkoherra Niilo Pesonen ja pastori Soili Pitkänen.

Pesosen mukaan Tuiran kirkossa puhutaan ihmisiä koskettavista teemoista.

– Niissä ei kaihdeta elämään kuuluvia vaikeita asioita.

Keskustelujen otsikot nousevat Yhteisvastuukeräyksen teemasta Sinä riität.

– Tämä tarkoittaa ainakin sen pohtimista, riitänkö minä vanhempana, puolisona, lapsena, ystävänä. Tai riitänkö minä Jumalalle, Pesonen puhuu.

Iltojen musiikista vastaa muusikko Jari Levy.

Kaikki Minun uskoni -tilaisuudet alkavat kello 17. Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus osallistua kello 19 alkavaan hiljaiseen viikkomessuun Tuiran kirkossa.

 

Haluatko kysyä jotain jutustatai lähettää toimitukselle terveisiä? Se onnistuu tästä.

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä Tuiran seurakunta