Kasvun ihmeellisyys vei mennessään

Kun Tarja Käckman ryhtyi aikoinaan kasvattamaan taimia kodissaan, muu perhe sai kuulla tuon tuosta kuistilta ihastuneen huudon ”Tulkaa katsomaan!”. Kasvun ihme on yhä elämys Käckmannille, vaikka kylvöharrastajana hän on jo konkari.

|||

Edullisin tapa saada kesäkukkia, yrttejä ja vihanneksia on kasvattaa taimet itse. Näin on, mutta oululaiselle kotipuutarhurille Tarja Käckmannille taimikasvatus on ennen muuta harrastus, joka tarjoaa elämyksiä.

Kasvun ihmeen ihasteleminen ei ole perheessä vähentynyt, vaikka takana on jo vuosien kokemus siemenkylvöstä.

Omien riemullisten kokemusten vuoksi Käckman mielellään rohkaisee muitakin kylvöharrastuksen pariin. Vielä ehtii tänäkin keväänä, sillä helmi–huhtikuu on monien kasvien hyvää kylvöaikaa.

 

Sopivien purkkien löytämisessä voi käyttää mielikuvitusta.

Yksi kokemus riitti innostamaan

Käckmanin harrastus alkoi sen jälkeen, kun hän oli ollut mukana Oulun yliopiston kasvititeellisen puutarhan yhteisöllisyyttä korostavassa kasvihuonehankkeessa.

– Kun se loppui,  minulle tuli tyhjä olo: en voinutkaan enää seurata kasvien kasvua. Tuntuu kuin eräänlainen terapia olisi loppunut.

Ei auttanut kuin ryhtyä kokeilemaan, onnistuisiko kasvattaminen kotona omilla taidoilla. Käckman aloitti melko varovaisesti, mutta nyt hänen kodissaan on aluillaan satoja taimia.

– Kaikkia kannattaa kokeill. Tällä periaatteella olen tässä edennyt, ilonen harrastaja kertoo.

Monia tarvikkeita löytyy kotoa

Onnistuisiko taimikasvatuksen aloitus tänä keväänä, kun poikkeusolojen vuoksi ketään ei ole syytä kannustaa asioimaan puutarhoilla neuvoja hankkimassa?

Käckman kertoo, että monet lähikaupat  – joissa itse kunkin pitää välillä asioida joko henkilökohtaisesti tai kauppa-avun välityksellä – tarjoavat yleisimpiä siemenpusseja. Myös kylvömultaa, kaktusmultakin käy,  löytyy monista tavallisista kaupoista.

Jotta kauppaan ei siemenpussien vuoksi tarvitsisi jäädä viipymään, antaa Käckman muutamia suosituksia:

–  Samettikukka on yksi helpoimpia esikasvatettavia.  Myös krassit alkavat hyvin siemenestä.

– Herneenversoja  voi kasvattaa pitkin kevättä. Herne itää nopeasti eikä vaadi kasvuoloiltaan paljon. Basilikan siemenet ennättää kylvää huhtikuun alussa.

 

Kaupoista saa siemenpusseja samalla, kun tekee kauppa-asioitaan.

Jos kasvattaisikin ruokaa omaan pöytään

Käckmannin perheessä ei osteta kesällä kaupasta tomaatteja, vaan syödään itse kasvatettuja. Vinkki aloittelijalle on kokeilla esimerkiksi kivoja amppelitomaatteja.

Kasviharrastaja muistuttaa, että internet on pullollaan opastusta amatööriviljelijöille ja kylvöohjeet löytyvät siemenpusseista. Hyvä on muistaa, että lyhyt kasvatusaika takaa sen, että kasvun ihmettä pääsee ihastelemaan ilman pitkältä tuntuvaa odotusta.

Käckman puhuu seurannan ilosta. Kevätaamuisin on kiva kurkata purkkiin katsomaan, miten kylvölle kuuluu.

– Minun  kasvatusmenetelmiini kuuluu poriseminen taimille. Vielä ne eivät ole vastanneet, kuuntelevat kyllä.

Onnistunut esikasvatus ei ole sala- eikä rakettitiedettä. Liikaa ei pidä kylvöpuuhassaan innostua kastelutöihin ja mullan käsittelemiseen kannattaa perehtyä tarkasti etukäteen, Käckman neuvoo vakavasti.

Näin siksi, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla bakteereja. Tämän vuoksi multaa ei esimerkiksi kannata pöllyttää hengitysilmaan.

Puutarhan hoitaminen synnyttää sinisiä ajatuksia

Jos mullan ja mieleisensä siemenet saa helposti kaupasta, millaiset purkit käyvät kasvattamiseen?

– Itse käytän mielelläni muun muassa viinirypälerasioita. Margariinirasiat käyvät, samoin viili- ja jogurttipurkit. Purkin pohjassa pitää olla reikiä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. En usko, että purkkien vuoksi kauppaan tarvitsee mennä. Kannattaa tutkia omia kaappeja ja varastoja.

Kotipuutarhurilla on vastaus siihen, miksi ahertaa itse, kun kukat ja yrtit voi ostaa valmiinakin.

– Omia kasvatuksiaan hämmästellessä maailmaa alkaa helposti katsella eri tavalla. Asioihin tulee perspektiiviä, uusia näkökulmia. Puutarhaharrastajat tietävät, että luonnonvoimille ihminen ei lopulta voi mitään, Käckman sanoo.

– Kasvu lähtee pienestä siemenestä, uuden luominen ei aina paljoa tarvitse. Minun mieltäni tämä harrastus tasapainottaa.

 

Mullan kanssa työskennellessä kannattaa olla huolellinen. Mullan kasteleminen etukäteen on yksi hyvä neuvo, että se ei pölyä hengitysilmaan.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää