Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko

4.4.20

Hiljaisella viikolla muistellaan Jeesuksen elämän viimeisiä päiviä. Kärsimyksen päivät kääntyvät suureksi iloksi.


Palmusunnuntai: Jeesus ratsastaa Jerusalemiin

Palmusunnuntai on kristillisen kirkkovuoden juhla, jota vietetään viikko ennen pääsiäissunnuntaita. Pääsiäistä edeltävän viikon sunnuntaina muistellaan, miten Jeesus ennen kuolemaansa ratsasti aasilla pääsiäisjuhlille Jerusalemiin ja miten ihmiset silloin heittivät hänen kulkureitilleen palmunlehviä ja tervehtivät häntä huutaen Hoosianna! eli Oi, auta!

Palmusunnuntaina on ollut tapana tuoda kirkkoon palmunoksia ja niistä tehtyjä koristeita. Niitä on kannettu myös palmusunnuntain kulkueissa. Pohjoisemmissa maissa on käytetty pajunoksia palmunoksien sijasta.

Palmunoksa ja pajut ovat tässä yhteydessä toivon, voiton ja Kristuksen kuninkuuden vertauskuvia. Kristuksen seuraajille ne merkitsevät ikuisen elämän tunnusta.

Joh 12:12-24: https://raamattu.fi/raamattu/KR92/JHN.12/Johannes-12

Hiljainen viikko: muistelemme Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita

Pääsiäistä edeltävä viikko on hiljainen viikko. Sitä kutsutaan myös nimellä piinaviikko tai suuri viikko. Hiljaisella viikolla keskitytään muistelemaan Jeesuksen kärsimystä ja elämän viimeisiä vaiheita.

Hiljaisen viikon viettäminen kristillisessä kirkossa on ikivanha tapa. Jerusalemissa sitä vietettiin jo 300-luvulla.

Kärsimyshistoria on perinteisesti jaettu kuuteen lukuun eli ahtiin, joista saarnattiin jumalanpalveluksissa hiljaisen viikon päivinä. Näitä tilaisuuksia on nimitetty ahtisaarnoiksi. Ahteja voidaan käyttää edelleen, mutta nykyisessä evankeliumikirjassa niiden sijasta on katkelmat Luukkaan, Johanneksen ja Matteuksen evankeliumeista.

Nykyisin ovat suosittuja erilaiset kärsimysnäytelmät. Tällaisissa Via Dolorosa- tai Via Crucis -näytelmissä esitetään Kristuksen kärsimystien tapahtumia draaman keinoin.

Joh. 18: 1-27: https://raamattu.fi/raamattu/KR92/JHN.18/Johannes-18

Joh. 18: 28-40 https://raamattu.fi/raamattu/KR92/JHN.18/Johannes-18

Joh. 19: 1-16:  https://raamattu.fi/raamattu/KR92/JHN.19/Johannes-19

Kiirastorstai: Jeesus asettaa ehtoollisen

Kiirastorstain aihe on kertomus Jeesuksen ja hänen opetuslastensa viimeisestä yhteisestä ateriasta ja pyhän ehtoollisen asettamisesta.

Kiirastorstaina muistellaan lisäksi Jeesusta, joka pesee opetuslasten jalat. Konkreettinen jalkojenpesu on edelleen kiirastorstain jumalanpalveluselämään kuuluva tapa monissa kirkkokunnissa.

Kiirastorstai-iltana ja -yönä Jeesus vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan voimaa Isältään. Tuolloin Mestarinsa kavaltanut Juudas johdatti Jeesuksen viholliset, juutalaisen temppelipapiston, saddukeukset ja roomalaiset sotilaat pidättämään Jeesuksen.

Joh 13: 1-15: https://raamattu.fi/raamattu/KR92/JHN.13/Johannes-13

Pitkäperjantai: Jeesus ristiinnaulitaan

Pitkäperjantaina muistellaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista ja kuolemaa Golgatalla. Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme, hänen sovitustyönsä on täytetty.

Surun ohella pitkäperjantaihin liittyy myös kiitollisuus, sillä Kristus sovitti kuolemallaan ihmisten synnit.

Joh.19: 16-30: https://raamattu.fi/raamattu/KR92/JHN.19/Johannes-19

Luuk. 23: 44-49: https://raamattu.fi/raamattu/KR92/LUK.23/Luukas-23

Joh. 19: 31-42: https://raamattu.fi/raamattu/KR92/JHN.19/Johannes-19

Ensimmäinen pääsiäispäivä: tyhjän haudan ihme

Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla.

Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: ”Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi.” (Matt. 28:5-6)

Pääsiäisen sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta. Enkelin viesti saavuttaa tyhjän haudan edessä seisovat opetuslapset. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista, elämä on voittanut kuoleman.

Joh. 20: 1-10 : https://raamattu.fi/raamattu/KR92/JHN.20/Johannes-20

Toinen pääsiäispäivä: Jeesus ilmestyy seuraajilleen

Toisena pääsiäispäivänä muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä.

Ilmestykset vakuuttivat heidät Jeesuksen kuolleista nousemisesta ja jatkuvasta läsnäolosta maailmassa.

Joh. 20: 11-18 https://raamattu.fi/raamattu/KR92/JHN.20/Johannes-20

 

Kuvat: Henna Aaltonen / Kirkon kuvapankki, Anne-Mari Kilpijärvi / Kirkon kuvapankki, Sanna Krook /Kirkon kuvapankki, Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko