Kirkon ovella käsidesiä, penkeissä metri–kaksi turvavälejä

Kesäkuun alussa pääsee jälleen jumalanpalvelukseen ja ehtoolliselle. Riskiryhmään kuuluvat arvioivat itse, milloin kirkkoon tuleminen on järkevää.

||

Jos kirkkotila sen sallii ja turvaohjeita noudatetaan, jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa saa 1.6. alkaen olla yli 50 osallistujaa.

Oulun seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen odottaa kesäkuun alkua iloisella ja odottavalla mielellä.

– Ilon tunteen rinnalla tietysti seurakunnissa tiedostamme, että vaikka tilaisuuksien osallistujamääriä koskevia rajoituksia lievennetään, turvallisuusohjeiden noudattamisessa pitää olla tarkkana.

Kirkkotila määrittää, miten ehtoollinen nautitaan.

Pesosen mukaan seurakuntien toiminnan avaamista helpottaa hiippakunnan tuomiokapitulista saatu hyvä ohjeistus jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin.

Esimeriksi ehtoollisen jakamisessa lähtökohtana on se tapa, jolla ehtoollinen on seurakunnassa totuttu tähänkin saakka jakamaan.

– Ehtoollisen vietosta on tarkat ohjeet, mutta koska kirkkotilat ovat erilaisia, seurakuntien pitää itse tehdä soveltaa ohjeita niin että turvavälit toteutuvat.

– Kirkkotila määrittää paljon esimerkiksi siitä, miten ehtoollinen nautitaan: alttarikaiteella polvistuen vai seisaallaan.

– Jos alttarikaide on kovin lyhyt, seurakunnassa ehkä päädytään ottamaan ehtoollinen vastaan seisaallaan niin, että ihmiset odottavat vuoroaan jonossa. Jos ehtoolliselle polvistutaan alttarin luona, seurakuntamestarien tehtäväksi jää merkitä sinne selkeät polvistumispaikat.

Turvavälien toteuttaminen kirkkotilassa on Pesonen mielestä suhteellisen yksinkertainen toteuttaa.

– Seurakuntalaiset voidaan ohjeistaa istumaan joka toisella penkkirivillä ja pitämään 1–2 metrin turvavälin viereisiin ihmisiin. Millään mittatikuilla turvavälejä ei aiota valvoa, mutta seurakuntalaisille annetaan ohjeita turvavälien pitämisestä.

 

Sairaana tai pienestikään flunssaoireisena kirkkoon ei pidä tulla.

 

Pesosen mukaan tavallisiin jumalanpalveluksiin saadaan mahtumaan kaikki halukkaat. Jos tulijoita on enemmän kuin kirkkoon turvavälien sallimissa rajoissa voidaan ottaa, seurakunnissa on mahdollista tehdä erilaisia poikkeusjärjestelyjä.

– Esimerkiksi meillä Tuirassa voidaan ottaa kirkkosalin viereinen seurakuntasali käyttöön jumalanpalveluksen ajaksi. Tai jos näyttää siltä, että ulkopuolelle olisi jäämässä iso joukko ihmisiä, voidaan vaikka pitää toinen jumalanpalvelus heti ensimmäisen perään.

 

Konfirmaatiomessuissa eteen tulee todennäköisesti tilanteita, joissa kaikki eivät mahdu kirkkoon.

 

– Oulussa olemme etukäteen yhteydessä ripille pääsevin perheisiin ja kerromme, kuinka monta vierasta kirkkoon voi pyytää.

Pesosen mukaan läheisiä saadaan mahdutettua kirkkoon myös siten, että yksi rippileiriryhmä jaetaan kahtia ja molemmille järjestetään oma konfirmaatio.

– Siltikään konfirmaatiomessuun ei nyt mahdu yhtä paljoa vieraita kuin aikaisemmin, Pesonen pahoittelee.

Vastaavanlaisia tilanteita luultavimmin tulee eteen myös kirkollisissa toimituksissa, esimerkiksi hautaan siunaamisissa.

– Ihmiset ovat suhtautuneet ymmärtävästi jo tähänkin saakka vallinneita kokoontumisrajoituksia kohtaan. Uskon, että ymmärrystä riittää nytkin – onhan turvaohjeiden taustalla kuitenkin kaikkien yhteinen etu rajoittaa koronaviruksen leviämistä, Pesonen sanoo.

 

Riskiryhmiin kuuluvat arvioivat itse, voivatko osallistua

 

Riskiryhmiin kuuluvat voivat kirkkojen avautuessa arvioida itse, osallistuvatko jumalanpalveluksiin.

– Ketään ei kielletä tulemasta. Kukin pystyy itse arvioimaan, voiko lähteä kirkkoon, Pesonen tiivistää.

– Riskiryhmään kuuluvien kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, onko vielä oikea hetki osallistua yleisötilaisuuksiin.

Jumalanpalveluksia pystyy seuraamaan myös kotoa käsin Virtuaalikirkon välityksellä.

 

Turvaohjeita kirkkotiloihin 1.6. alkaen

  • Kirkon sisäänkäynteihin tuodaan käsien desinfiointipisteet. Annostelu tapahtuu automaateista tai sen hoitaa suntio taikka seurakunnan vapaaehtoinen.
  • Kirkon ulkopuolelle tai eteistilaan tuodaan ohjeistus riittävän väljästä istumisesta kirkkotilassa. Turvaväli joka suuntaan on 1–2 metriä; ohje ei koske perhekuntia.
  • Ehtoolliselle tuleminen ohjeistetaan jumalanpalveluksen alussa tai ennen ehtoollisosan alkua. Ehtoolliselle mennään niin, että tungosta ja sumppuuntumista ei synny. Käytännössä alttarille tulee kerrallaan vain yksi pöydällinen.
  • Ehtoollispöydän valmistava pappi ja kaikki ehtoollisen jakamisessa avustavat desinfioivat kätensä seurakuntalaisten nähden. Lautaselle asetetut leivät ja maljaan kaadettu viini peitetään liinalla, joka suojaa niitä ehtoollisenjakamisen alkuun asti.
  • Jos ehtoolliselle polvistutaan alttarikaiteella, ehtoollisvieraiden välin on oltava vähintään metri. Ehtoollinen voidaan jakaa ja ottaa vastaan myös seisten. Tällöin pappi asettuu sopivaan kohtaan kuoriosassa ja seurakuntalaiset saapuvat ehtoolliselle väljässä jonossa. Ehtoollisleipä jaetaan ehtoollisvieraan kämmenelle ja ehtoollisviini yksityispikariin mutta niin, että jakajan ja seurakuntalaisen kädet eivät kosketa.
  • Kirkossa voi olla tarjolla virsikirjoja, mutta seurakuntalaisille voidaan suositella oman virsikirjan ottamista mukaan taikka digitaalisen virsikirjan käyttämistä kännykän avulla. Seurakuntalaisille voidaan myös jakaa käsiohjelma, joka sisältää messusävelmät ja virret tai sanat voidaan heijastaa seinälle.
  • Kolehti kerätään pitkävartisilla kolehtihaaveilla tai jumalanpalveluksen päättyessä ovilla oleviin koreihin.
  • Jumalanpalveluksen päättyessä kirkosta poistutaan turvavälit huomioiden ja käytävien ruuhkautumista välttäen.

 

Henkilömäärät Oulun seurakuntayhtymän tiloissa poikkeusaikana 1.6. alkaen

Keskustan seurakuntatalo: Iso srk-sali 40–50 hlöä, Pieni srk-sali 20 hlöä, Kaneli 12 hlöä

Vanha pappila: juhlahuoneisto noin 50 hlöä, Rovastinsali 12 hlöä, Sipiläsali 10 hlöä

Oulun tuomiokirkko 114 hlöä

Tuiran kirkko: kirkkosali 60 hlöä (sisältäen parvet), kirkon viereinen kirkkosali 20, kulmasali 20 hlöä, Suvantosali 40 hlöä, Maininkisali 20 hlöä

Pyhän Tuomaan kirkko 160 hlöä (kirkkosali 60, seurakuntasali 100)

Pyhän Luukkaan kappeli 75 hlöä (kirkkosali 50, seurakuntasali 25)

Koskelan seurakuntakoti 20 hlöä (isompi sali 14, pienempi sali 6)

Palokan seurakuntakoti 20 hlöä

Oulujoen kirkko 100 hlöä

Oulujoen pappila 30 hlöä

Hintan seurakuntatalo seurakuntasali 25 hlöä

Myllyojan seurakuntatalo seurakuntasali 25 hlöä

Sanginsuun seurakuntakoti 40 hlöä

Hiukkavaaran seurakuntakoti Hiuska 20 hlöä

Huonesuon seurakuntakoti 15 hlöä

Kiimingin kirkko 80 hlöä

Yli-Iin kirkko 70 hlöä

Ylikiimingin kirkko 100 hlöä

Jäälin kappeli 40 hlöä

Oulunsalon kirkko 60 hlöä

Oulunsalon Toimitalo yläsali 30 hlöä

Haukiputaan kirkko 150 hlöä

Haukiputaan srk-keskus: seurakuntasali 100 hlöä, Frosterus-sali 12 hlöä

Martinniemen seurakuntasali 50 hlöä

Kellon seurakuntakoti: seurakuntasali 50 hlöä, kahvio 20 hlöä

Kastellin kirkko: kirkkosali 94 hlöä, seurakuntasali 32 hlöä

Maikkulan kappeli kirkkosali 50 hlöä

Karjasillan kirkko: 133 hlöä, seurakuntasali 1–2, 40 hlöä, seurakuntasali 3–4, 32 hlöä

Pyhän Andreaan kirkko: kirkkosali 86 hlöä, yläparvet 27 hlöä, seurakuntasali 30 hlöä

Intiö iso sali 80 hlöä

Intiö pieni sali 24 hlöä

Vanha kappeli 48 hlöä

Näyttöhuone 2: 11 hlöä

Puistopuutarhurin talo 15 hlöä


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää