Senni Loikala kävi aikuisena rippikoulun voidakseen ryhtyä kummiksi Adalle

3.5.20

On etuoikeus päästä kummiksi, sanoo Senni Loikala. Hän kävi rippikoulun aikuisena voidakseen ryhtyä ystävänsä lapsen kummiksi.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Kuvalähde: Mutsimedia .

Senni Loikalan puhelimeen kilahtaa viesti ystävältä: raskaustesti näyttää tulokseksi kahta viivaa.

Pian ystävä jo pyytää lapsen kummiksi ja Loikala alkaa selvittää, miten rippikoulun voi käydä aikuisena. Rippikoulu on nimittäin jäänyt aikoinaan kesken, mutta kummiksi voi ryhtyä vain jos on rippikoulun käynyt, konfirmoitu ja kuuluu kirkkoon.

Seurakunnasta kerrotaan mahdollisuudesta käydä yksityisrippikoulu. Loikala saa itselleen rippikouluohjaajan.

– Hän oli aivan ihana keski-ikäinen naispappi: empaattinen, lämmin ja ymmärtäväinen, Loikala kiittää.

Uskonasiat ahdistivat teini-ikäistä Senniä

Teini-ikäisen Sennin rippikoulu jäi kesken jo ensimmäisen tapaamiskerran jälkeen.

– Rippikouluun ilmoittauduin luultavasti etupäässä siksi, että kaikki kaveritkin sinne menivät.  Tuolloin en vielä osannut käsitellä uskonasioita, ne ahdistivat minua. Kasvettuani nuoreksi aikuiseksi aihepiiri alkoi kiinnostaa, mutta pelkäsin, että kirkossa minut yritettäisiin laittaa johonkin muottiin.

Aikuisrippikoulussa kaikki luulot muotteihin pakottamisesta osoittautuivat vääriksi.

– Pappi ymmärsi täydellisesti ristiriitaisen suhtautumiseni uskonasioita kohtaan.  Kahden kesken hänen kanssaan sain miettiä avoimesti elämän tarkoitusta, elämänarvoja sekä ajatuksiani uskosta. Ajatuksiini suhtauduttiin suvaitsevaisesti.

Aikuisena käytyä rippikoulua Loikala kuvaa hienoksi kokemukseksi.

– Uskonnollinen ihminen en vieläkään ole, mutta tietynlainen hengellisyys minusta löytyy.

Kummityttö Ada on pippurinen pakkaus

Senni Loikalan kummityttö on nyt 6-vuotias.

– Ada on ihan mahtava! Hän on aika pippurinen tyttö. Tosi avoin ja sosiaalinen, sisukas, rohkea ja luova, Loikala kuvailee laulamisesta ja teatterista innostunutta ja Ti-Ti-nallea fanittavaa kummilastaan.

Kun toinen asuu Helsingissä ja toinen Vantaalla, tapaamisia on mahdollista järjestää tiheäänkin.

– Yleensä näemme parin kuukauden välein. Toisinaan tapaamisväli venähtää puoleen vuoteen. Silloin teemme tavatessamme jotakin erityisen kivaa, sanoo Loikala, joka on käynyt kummilapsensa kanssa muun muassa sisäleikkipuistossa, huvipuistossa, luonnontieteellisessä museossa sekä konsertissa.

Usein mukana ovat myös Adan äiti sekä Loikalan oma poika.

Kukin on kummi omalla tavallaan

Senni Loikala ajattelee, että kukin kummiksi ryhtyvä voi toteuttaa kummiutta omanlaisellaan tavalla.

– Itse en esimerkiksi koe, että minun pitäisi ottaa osaa kummilapseni uskonnolliseen kasvatukseen. Oleellisinta kummiudessa on aito, iloa tuottava ihmissuhde.

– Toivon, että Ada on elämässäni aina ja että pystyn olemaan hänelle turvallinen aikuinen, jolle voi tarvittaessa uskoutua myös huolistaan.

On etuoikeus päästä kummiksi

Kummiksi lupautumista epäröiville Senni Loikalalla on viesti: jos elämässäsi on ihmisiä, jotka haluavat sinut lapsensa kummiksi, ota se suurena kunnianosoituksena. ­

– On etuoikeus olla kummi. Itse en pistäisi pahakseni, vaikka elämän varrella tällainen etuoikeus osuisi kohdalle vielä toistamiseen, Loikala hymyilee.

  • Senni Loikala on helsinkiläinen sisällönsuunnittelija, jonka lapsiin ja lapsiperhearkeen liittyviä kirjoituksia voi lukea  https://www.mutsimedia.fi/ -nettisivustolta. Mutsimediaa voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

 

Kummitarinoita someen

Kummius-aiheista sisältöä on kevään aikana luvassa niin YouTubeen kuin Instagramiin. Suomern ev.lut.kirkko on nimittäin aloittanut yhteistyön viiden sosiaalisen median vaikuttajan kanssa. Arttu Lindeman (@arttulindeman) jakaa lämpimiä muistoja omista kummeistaan.  Sita Salminen (@sitasalminen) lähestyy kummiusteemaa kahden lapsen kummitätinä, Jasminsofi (@jasminsofi) puolestaan on tuore kummitäti. Ville Mäkipelto (@viljamitz) on tubettava teologian tohtori, joka muun muassa listaa 10 tunnetuinta kummia. Mutsimedia (@mutsimedia) julkaisee ajankohtaista sisältöä muun muassa perhe-elämästä ja vanhemmuudesta Instagramissa ja nettisivustollaan.

Lue Jasminsofin ajatuksia kummiudesta: https://rauhantervehdys.fi/2020/05/kummius-on-lupaus-rakastaa/

Sinua saattaisi kiinnostaa myös https://mutsimedia.fi/lapsen-kanssa/anna-ja-antti-jarjestivat-etaristiaiset/

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen