Valkoisella taustalla mustaan papin asuun pukeutunut mies, joka on pääkirjoituksen kirjoittaja

Pääkirjoitus: Seurakuntalehdellä on tulevaisuus

27.5.20

Tulevina vuosina kirkon on satsattava viestintäänsä suhteessa enemmän kuin nykyisin. Kesän aikana toteutettava Rauhan Tervehdyksen lukijatutkimus antaa siihen lisätietoa, kirjoittaa Pauli Niemelä.


Koronakevät on ollut viestinnällisestikin haastavaa aikaa. Se on myös osoittanut, että seurakuntalehdellä on edelleen keskeinen rooli seurakuntien viestinnässä. Maamme vanhin seurakuntalehti Rauhan Tervehdys on lisänumeroineen palvellut seurakuntia ja sitä kautta seurakuntalaisia, uskaltaisin sanoa, erinomaisesti.

Rauhan Tervehdys on seurakuntien lehti. Seurakuntien ja seurakuntalaisten ääni kuuluu siinä entistä vahvemmin. Lehti avaa tulevia tapahtumia ja tilaisuuksia innostaen osallistumaan niihin. Yhteistyö seurakuntien ja seurakuntayhtymän viestinnän kanssa on kehittynyt.

Alkukesän aikana Rauhan Tervehdys toteuttaa lukijatutkimuksen. Siinä kysytään muun muassa, miten tarkasti lehteä luetaan, millaiset aiheet lukijaa kiinnostavat, miten lukija arvioi lehden kehitystä ja niin edespäin. Tutkimus tuo varmasti paljon lisätietoa. Odotan tuloksia mielenkiinnolla.

Rauhan Tervehdys -lehteä on kustantanut vuodesta 1985 jäsenseurakuntien perustama yhdistys. Tällainen järjestely on ainutlaatuinen maassamme. Se on ollut kuitenkin varsin toimiva.

Yhdistyksen hallitus neuvottelee lehden kustantamisen siirtämistä Oulun seurakuntayhtymälle vuoden 2022 alusta. Selvitettävää on paljon.

Muutoksen on tuotava lisäarvoa, ei heikennyksiä.

Mikäli lehden kustantaminen siirtyisi Oulun seurakuntayhtymälle, tulee tulevan seurakuntalehden palvella seurakuntia entistä paremmin. Muutoksen on tuotava lisäarvoa, ei heikennyksiä. Ensisijainen tavoite ei voi olla säästäminen.

Kirkon perustehtävä on viestiä hyvästä uutisesta, Kristuksen pelastavasta työstä.

Tulevina vuosina kirkon ja sen seurakuntien on satsattava viestintäänsä suhteessa enemmän kuin nykyisin, mikäli se aikoo olla kutsuva ja vaikuttava.

Kirjoittaja on Kiimingin kirkkoherra, Oulun tuomiorovastikunnan lääninrovasti ja Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen puheenjohtaja

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä