Kanttorit Irina Niskala ja Lauri-Kalle Kallunki toivevirsi-illassa.

Presidenttiparin lempivirsi soi muiden toiveiden mukana

23.5.20

13. toukokuuta toteutettu Toivevirsien ilta Oulun tuomiokirkosta on katsottavissa Virtuaalikirkossa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Virtuaalikirkko .

Oulun tuomiokirkon toivevirsien illassa kuultiin 13. toukokuuta tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion toiveena virsi 338 Päivä vain ja hetki kerrallansa.

Presidentin kanslian välittämissä terveisissä todettiin, että erityisesti vaativina aikoina, moni kysyy, riitänkö, kelpaanko ja selviänkö vaatimuksista arjen ristipaineissa.

Presidenttiparin mukaan virren sanat ovat viisaita, ne tuovat lohdutusta, turvaa ja armoa. ”Me riitämme, me kelpaamme ja me selviämme”, kannustivat presidentti ja hänen puolisonsa.

Presidentti Niinistön ja rouva Haukion lisäksi virsi-illassa kuultiin toivevirret runoilija, rovasti Niilo Rauhalalta, Kalevan päätoimittaja Sanna Keskiseltä, säveltäjä, kapellimestari ja viulisti Jaakko Kuusistolta, kansanedustaja Mari-Leena Talvitieltä, oopperalaulaja, laulumusiikin lehtori Soile Isokoskelta sekä Oulun hiippakunnan piispalta Jukka Keskitalolta.

Virsikirjan viimeinen virsi

Rauhalan toivevirsi oli virsikirjan viimeinen virsi 632 Nyt ylös, sieluni. Rauhala oli uudistamassa 1980-luvulla Suomen kirkon virsikirjakomitean jäsenenä tätä juhlavaa virttä. Kielellinen uudistustyö oli Rauhalalle hartaushetki, jonka hän koki ravitsevan hänen omaa uskon elämäänsä.

Keskisen valinta oli virsi 971 Maan korvessa. Keskinen on laulanut virttä lapsena seurakunnan kuorossa. Keskisen mielestä virsi ei ole vain lasten virsi. Hän uskoo, että aikuinen löytää virren sanoista eri asioita kuin lapsi.

Keskiselle ilmaisu maan korvessa tuntui lapsena läheiseltä, koska hänen kotinsa oli korven keskellä. Keskinen ei kokenut paikkaa pelottavaksi, mutta ajatus suojelusenkelistä toi turvaa.

Jaakko Kuusiston toiveena oli hänen isänsä Ilkka Kuusiston sävelmään tehty virsi 125 Kosketa minua, Henki. Kuusiston musikaalisessa suvussa virttä on veisattu yhdessä lukuisia kertoja niin iloisissa kuin hartaissa hetkissä.

Ikimuistoisten hetkien virsiä

Talvitien toivomuksena oli kuulla virsi 517 Herra, kädelläsi. Hän kokee virret sanat armollisiksi ja toivoa tuoviksi. Talvitien suvussa virttä on veisattu elämän tärkeissä, unohtumattomissa hetkissä.

Virsi 600 Hyvyyden voiman ihmeellisen suojaan oli Soile Isokosken toivevirsi. Isokoskea on puhutellut tekstin valoisuus ja luottavaisuus, vaikka saksalainen teologi Dietrich Bonhoeffer kirjoitti sanat vankisellissään 1944. Bonhoeffer oli pidätetty juutalaisten auttamisesta.

Toivevirsien ilta päättyi Jukka Keskitalon toivomaan virteen Tule kanssani, Herra Jeesus (virsi 548). Keskitalon perheessä virttä on veisattu useiden vuosikymmenien ajan iltavirtenä. Keskitalolle virsi on hengellisen elämän hoitamisen ydintä.

Virsi sisältää piispan mielestä kolmen sanan mittaisen tärkeän pyynnön: ”Pysy luonani ainiaan”.

Toivevirsitilaisuus tuomiokirkossa järjestettiin vähävaraisten auttamiseksi ja koronakriisin vuoksi ahdinkoon joutuneiden perheiden hyväksi. Ruokakassikeräykseen voi osallistua osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi

Toivevirsien ilta on kuunneltavissa virtuaalikirkko.fi-sivuston tallenteena. Toiveita toteuttivat Jaakko Kuusisto, viulu sekä Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanttorit Irina Niskala, Henna-Mari Sivula ja Lauri-Kalle Kallunki.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä