Kummilapsi toimitti kirjan sateenkaaritädistään

22.6.20

1980–1990-luvut eivät olleet kristitylle homoseksuaalille yksinkertaista aikaa eteenkin kun oli lähtenyt julkiseen taisteluun elintilansa puolesta kirkossa. Oululaistoimittaja Raija Kurki (kuvassa) on toimittanut kirjan Totuus teki vapaaksi homoseksuaalina avoimesti eläneestä kummitädistään Ritva Kurjesta.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Leo Tolonen (kuva Raija Kurjesta) .

”Meitä lyödään yhä Jumalalla. Usein sanotaan: Sinua rakastetaan, mutta meitä ei kirkossa rakasteta.”

Näin vahvasti kirkon suhtautumisen homoseksuaaleja kohtaan koki 1930-luvulla syntynyt ja vuonna 2016 menehtynyt Ritva Kurki.

Kurki eli aikuiselämänsä julkisesti homoseksuaalina. Hän piti päiväkirjaa, joista välittyvät niin omaan rakkauteen liittyvä tuska kuin ilo.

Avoimena myös kirkon töissä

Ritva Kurki oli ammatiltaan diakoni, mutta työskenteli lähes koko työuransa järjestössä sosiaalisihteerinä.

Kurki ei peitellyt seksuaalista suuntautumistaan, vaikka homoseksuaalisuus oli kirkossa ja monien uskovaisten mielestä synti.

Taisteluvuosinaan 1979–2002 Kurki oli edelläkävijä, jotta hän ja muut kristityt homoseksuaalit olisivat tulleet hyväksytyiksi kirkon piirissä – ja usein myös omassa lähipiirissään.

Kurki oli oman aikansa yhteiskunnallinen vaikuttaja, sillä hän oli avoimesti homoseksuaali myös lukuisissa televisio- ja lehtihaastatteluissa.

Kirja sisältää kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä

Viime vuoden lopussa Ritva Kurjen veljen tytär, oululainen toimittaja Raija Kurki toimitti kirjan Riti-tädistään, joksi Ritva Kurkea kutsuttiin suvun parissa.

Totuus teki vapaaksi -teos sisältää Ritva Kurjen omia tekstejä, kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä.

Yksi osio kirjasta on ihmisoikeustyötä tekevän Setan entisen puheenjohtajan, toimittaja Jorma Hentilän tekstiä. Siinä Hentilä tarkastelee Ritva Kurjen edelläkävijyyden merkitystä koko sateenkaariväelle.

Kurki oli esimerkiksi vuonna 1980 perustamassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hengellistä ja henkistä hyvinvointia edistävää, yhä toimivaa Malkus-ryhmää.

Ritva Kurki syyskuussa 1970.

Kirja on kunnianosoitus taistelijoille

Raija Kurki kertoo vaistonneensa jo nuorena Riti-kummin olevan jotain erityistä, mutta perhepiirissä tädin homoseksuaalisuutta ei aavistettu, tai siitä vaiettiin visusti.

– 1980-luvulla elin vahvasti omaa aikuisuuttaani. En keskittynyt erityisesti Ritin enkä muidenkaan sukulaisteni elämään.

Ritva Kurjen kuolema herätti kummilapsen selvittämään tätinsä elämäntyötä oikeustaistelijana. Raija Kurki otti yhteyttä tätinsä pitkäaikaiseen elämänkumppaniin, Lisa-puolisoon.

– Kysyin häneltä, olisiko mahdollista, että kokoaisin Ritin henkilökohtaista aineistoa.

Tästä kului noin vuosi, kun Lisa otti Raija Kurkeen yhteyttä.

– Lisa oli silloin itse käynyt läpi Ritin tavaroita ja kirjallisia merkintöjä.

Raija Kurjen toimittama kirja on kunnian ja ihailun osoitus tädin ja Lisa-puolison rohkealle toiminnalle.

– Heidän työnsä merkitys ei saa jäädä piiloon, sillä sitkeä uskallus oman asian puolesta vei myös suunnattomasti puolisoiden voimia, Raija Kurki kertoo.

Uupumisesta ja turhautumisesta kielteisiä asenteita kohtaan kertoo muun muassa se, että naiset erosivat kirkosta 1980-luvulla, mutta liittyivät useita vuosia myöhemmin takaisin jäseniksi.

Esiintyminen piti hengissä toisia homoseksuaaleja

Vaikka Ritva Kurjen tie julkihomoseksuaalina oli osin uuvuttava, se sisälsi myös voittoja. Totuus teki vapaaksi -kirjassa on lainauksia kirjeistä, joissa kerrotaan, kuinka Ritva Kurjen avoin esiintyminen oli vahvistanut toisia sateenkaari-ihmisiä heidän omalla kivisellä tiellään.

– Tätini oli sielunhoitaja monelle. Hänelle todettiin jopa, että tädin homoseksuaaleja puolustavat puheet ovat pitäneet epätoivoisia ihmisiä hengissä.

Ritin elämä laittoi Raija Kurjen miettimään, olisiko hänestä tädin tavoin barrikaadille jonkin asian puolesta vääryyden korjaamiseksi.

– Olisiko oikeustaisteluni hinta sama, jonka tätini maksoi, kun hän sai muun muassa monia nimettömiä uhkauksia vuosien varrella?

 

Toimitukselle voi lähettää tästä jutusta palautetta.

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Yleinen