Kanttorit nostettiin seinälle Vaalassa, kyse harvinaisesta tavasta

22.7.20

Aivan mahtavaa, riemuitsee hiippakuntasihteeri Raimo Paaso, kun hän kuulee, että Vaalan seurakunnassa on nostettu kanttoreiden muotokuvat seurakuntatalon seinälle. Yleinen käytäntö on ripustaa esille pelkästään kirkkoherrojen kuvia.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Tervareitti/Sami Aspelund .

Vaalan kanttorien muotokuvat seinälle. Näin uutisoi Tervareitti heinäkuisena torstaina.

Mitä sitten, ajattelee varmasti moni.

Oulun hiippakuntakanttori Raimo Paaso tietää, että Vaalan kuvakäytäntö on harvinaislaatuinen. Siksi siitä syntyy riemu.

– Mahtavaa, hän toistaa useamman kerran.

Paaso ei sano, ettei kanttoreiden kuvia voisi olla pappiskuvien rinnalla muissakin seurakuntasaleissa. Varmasti onkin, mutta satunnaisesti, hän toteaa.

Paason mukaan hänen ammattikuntansa kuvia löytyy joistakin sakasteista. Oulun tuomiokirkossa kanttorikuvat ovat urkuparvella kanttoreiden työtilassa.

Kun kuvat ovat tällaisissa paikoissa, ne jäävät seurakuntalaisilta piiloon. Seurakuntasalissa ne ovat näkyvällä paikalla.

Paaso näkee, että kanttoreiden muotokuvat kirkkoherrojen rinnalla kertovat musiikkityön tärkeästä merkityksestä seurakuntatyössä.

Musiikkitilaisuudet vetävät kirkkoihin väkeä kuten ennenkin, vaikka muun muassa jumalanpalveluksien osallistujamäärät ovat laskeneet.

– En pidä tärkeänä sitä, että musiikkityö seurakunnissa henkilöityy, se ei ole olennaista. Mutta  ajattelen, että kuvien esillä olo tuo näkyvyyttä koko musiikkitoiminnalle.

– Ymmärrän, että kuvat Vaalan seurakuntatalossa kertovat siitä, että kuvissa olevat nauttivat henkilökohtaista arvostusta paikallisten ihmisten keskuudessa.

Vaikka kaikista ei ole kuvia, nimet mainitaan

Vaalan seurakuntatalon seinällä kirkkoherrakuvien seurassa on nyt kuvat neljästä seurakunnassa pitkään toimineesta kanttorista. Uudet kuvat ovat Edvard ”Eetu” Lätistä ja Sisko Paloniemestä.

Samalla seinällä ovat ripustettuina myös kuvat kanttoreina toimineista, edesmenneistä Fredrik Kuusistosta ja August Telkistä. Ne ovat olleet aiemmin Vaalan Säräisniemen kirkossa.

Kuvien rinnalla on lisäksi taulu, jossa mainitaan nimeltä henkilöt, jotka ovat olleet seurakunnan kanttoreina, mutta lyhyemmän ajanjakson.

Vaalan kirkkoherran Vesa-Tapio Palokankaan mukaan kuvat ja tekstit kanttoreista kertovat arvostuksesta musiikkityötä kohtaan.

Kuvien esillä olo tuo näkyvyyttä koko musiikkitoiminnalle.

Raimo Paaso

 

Herättikö juttu kysymyksiä? Haluatko kommentoida sitä? Se onnistuu tästä.

 

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Yleinen