Lähimatkailun elämyksiä löytyy omasta kotikaupungistakin

6.7.20

Mikko ja Lotta Kiuttu lapsineen tutustuivat Pikku-Sofian kirkkoon aivan Oulun keskustassa. Luonnossa viihtyvä perhe suuntaa seuraavaksi Oulujärven rannalle Vaalaan ja sitten hillametsään Kemijärvelle.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Elsi Salovaara, telttakuva Lotta Kiuttu .

Kuvittele tilanne: kun heräät ja katsot ulos, näet pelkkää vaaleaa hiekkaa ja veden, jonka pinnalla aurinko säkenöi. Lempeä tuuli puhaltaa kasvoille ja lähellä rantaa lipuu kaksi joutsenta. On hiljaista.

Tällaisen idyllisen näyn kokivat Lotta ja Mikko Kiuttu kesäkuussa yövyttyään teltassa keskellä Oulujärveä sijaitsevassa Kuoston saaressa. Mukana olivat myös 2,5-vuotias Eemil ja kolmen kuukauden ikäinen Niila.

– Eihän se ihan helppoa ollut. Vauvan kanssa ei ollut ongelmia, mutta Eemil ei olisi malttanut olla paikallaan, vaan oli koko ajan lähdössä ulos teltasta, Lotta naurahtaa.

Kokonaisuutena kokemus jäi plussan puolelle, mutta pidempiä telttaretkiä tehdään enemmän vasta kun pojat ovat isompia.

Juhannuksena perhe pystytti teltan keskellä Oulujärveä sijaitsevalle autiosaarelle.

Lastenrattaiden kanssakin pääsee luontoon

Lotta ja Mikko ovat tottuneita liikkumaan luonnossa. Sen taidon he haluavat myös opettaa lapsilleen.

Pienetkin touhut riittävät. Lapselle on elämys päästä katsomaan kotieläimiä maatilalle, syöttämään sorsia tai paistamaan makkaraa.

– Puolen tunnin matkan päässä Oulusta on paljon paikkoja, jonne pääsee bussilla tai autolla niin lähelle, että loppumatka on helppo kulkea pientenkin kanssa. Osan poluista voi kulkea rattaiden kanssa tai talvella pulkalla, perhe tietää kokemuksesta.

Esimerkkeinä he mainitsevat Letonniemen laavun Oulun Rajahaudassa, jonne on helppo päästä hiihtämällä meren jäätä pitkin.

Pilpasuolla on kivoja kilometrin tai kahden reittejä, joita on mukava mennä lasten kanssa. Kiitos pitkospuiden, siellä selviää halutessaan kuivinkin jaloin.

Hienona kokemuksena he muistelevat Muhoksella joenrantaa seurailevaa Lemmenpolkua, jossa viime syksyisessä valotapahtumassa jätkänkynttilät roihusivat molemmin puolin. Maisemat polun varrella olivat upeat.

Olen monesti ohi kulkiessani ihastellut pikkukirkkoa ja sen pihapiiriä.

 

Myös kaupungissa riittää uutta nähtävää. Ennestään tuntemattomia Kiutuille olivat tuomiokirkon kellarin Cafe Krypta sekä kirkkotarhan Pikku-Sofian kirkko.

– Olen monesti ohi kulkiessani ihastellut pikkukirkkoa ja sen pihapiiriä, mutten ole aiemmin käynyt katsomassa sitä lähemmin. Kirkko on kyllä todella hieno sisältäkin, Lotta ihastelee.

Pikku-Sofian kirkkoon mahtuu sisälle yksi ryhmä kerrallaan. Eemil tykkäsi triangelin soitosta.

 

Marja-apajia löytyy kodin lähimaastosta

Syksyllä perhe kiersi marjametsiä kodin lähellä Hiukkavaarassa.

– Eemil oppi poimimaan poimurillakin, kaikki marjat eivät menneet omaan suuhun, Mikko nauraa.

Perhe sai kierrellä metsissä rauhassa. Tänä vuonna toivottavasti useampi lähtee lähimetsiin ja poimii marjat talteen.

Kauempanakin on käyty marjassa. Jos paikkakunta on ennestään tuntematon, pariskunta tutkii netistä ilmakuvia ja karttoja.

Lasten kanssa hyvät paikat saisivat olla kohtalaisen helposti saavutettavia ja kuljettavia. Maasto ei saa olla liian märkää.

Siinä se istui mättäällä ja söi marjoja suuhunsa.

 

Viime kesänä kolmihenkinen perhe kävi hillasuolla.

– Eemilkin viihtyi siellä, siinä se istui mättäällä ja söi marjoja suuhunsa, äiti ja isä muistelevat.

Cafe Kryptan pöytiin voi istahtaa tankkaustauolle ja Pikku-Sofian kirkon luota löytyy paljon myös pihapelejä.

Kotimaassa on monta käymätöntä paikkaa

Suurempia suunnitelmia perheellä ei ole tälle kesälle. Lotalla on mummola Kemijärvellä, ja seudulla on mahtavia hillapaikkoja. Sato olisi parhaimmillaan heinäkuun puolivälissä.

– Lapissa hillaa on ihan eri tavalla, siellä saa tunnissa helposti kasaan sankollisen. Hyttysiäkin kyllä riittää, mutta sen kestää, koska reissussa ei tarvitse olla kauaa, Lotta kertoo.

Mikon vanhemmilla on mökki Vaalassa, joten Oulujärven tuntumassa vietetään aikaa veneillen ja luonnossa kulkien. Hiekkarannat houkuttelevat vesileikkeihin.

Lotta ja Mikko kertovat, että heillä on Suomessakin paljon ”aukkoja”, paikkoja, joissa ei ole vielä tullut käytyä. Esimerkiksi Kaakkois-Suomi on aluetta, jossa ei ole juuri liikuttu.

– Kotimaassa on helppo kulkea lasten kanssa, koska joka paikassa on turvallista, siistiä ja puhdasta.

=> Kommentoi, lähetä terveisiä tai anna palautetta

Vinkkilinkkejä lähimatkailuun:

Oulun kaupungin luontopolut ja suojelualueet

Oulun seudun nähtävyydet ja tapahtumat

Arkistojuttu helmikuulta 2018:

Osa jotain suurta

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta