Tuhkan voi sirotella mereen aallonmurtajalta

20.8.20

Toppilansaaren kärjessä olevalle aallonmurtajalle Ouluun on valmistunut tuhkansirottelupaikka.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

Vuosittain Oulussa tuhkataan noin 1600 vainajaa. Noin 50-60 vainajan tuhkat sijoitetaan muualle kuin arkkuhautaan, sukuhautaan tai uurnalehtoon.

Tuhkan voi sirotella esimerkiksi metsään, vesistöön, tunturiin tai vaikka omalle kesämökkitontille. Sirotteluun tarvitaan kuitenkin aina lupa maan tai vesistön omistajalta tai haltijalta.

Monissa kaupungeissa on nimetty pysyväisluonteisia alueita, joille vainajan tuhkan voi sirotella ilman että pitää hakea erikseen lupa.

Jo aiemmin Oulun kaupunki on osoittanut sirottelualueen avomereltä Hietasaaren edustalta.

Nyt Toppilansaaren aallonmurtajalta sirottelu onnistuu rannalta käsin.

Pitkänmöljäntien päässä olevalta parkkipaikalta sirottelupaikkaan on noin 350 metrin kävelymatka. Kulku onnistuu myös pyörätuolilla tai rollaattorilla.

Noppakivistä tehdyltä pieneltä tasanteelta laskeutuu graniittiportaat mereen. Portaiden toisella reunalla laskeutujan tukena on metallista ja paksusta köydestä valmistettu porraskaide.

Sirottelupaikalle pystytetty kivipaasi saa lähiaikoina kylkeensä kilven kertomaan paikan tarkoituksesta.

Sijaintia mietittiin useampia vuosia.

– Sopivaa paikkaa oli haastavaa löytää, koska meren vedenkorkeus vaihtelee, sanoo hankkeessa suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa mukana ollut kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen Oulun Infra -liikelaitokselta.

– Tämä paikka on lähellä kaupunkia, mutta tarpeeksi kaukana asutuksesta. Lisäksi paikka on riittävän suojainen, ihan kaikki tuulentuiverrukset eivät tähän osu, sanoo Pulkkinen.

– Tällaiselle paikalle on ollut tarvetta, sanoo Oulun seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi.

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen