Liikuntakaveri tsemppaa eteenpäin

Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret voivat kokeilla erilaisia lajeja liikuntakaverin kanssa. Tavoitteena on, että liikkuminen lisää hyvinvointia ja auttaa siten koulutukseen ja työelämään siirtymisessä.

Liikunta voi olla se ratkaiseva keino, jonka avulla nuori lopulta löytää uuden suunnan elämäänsä.

Näin uskotaan NOVA2-hankkeessa, joka kouluttaa liikuntakavereita 15–29 -vuotiaille nuorille. Tavoitteena on, että työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret saisivat liikunnasta voimavaroja hakeutua elämässä eteenpäin.

Vuoden alussa ensimmäisten liikuntakaverien joukossa aloittanut Johanna Husu on käynyt oman parinsa kanssa kävelylenkeillä Oulun keskustassa ja Nallikarissa sekä pelannut sulkapalloa.

Husu otti tehtävän vastaan, koska haluaa liikunnallisena ihmisenä kannustaa harrastuksen pariin myös muita. Mahdollisuus olla tukena toiselle on tärkeää aikaisemmin ikäihmisten ulkoiluystävänä toimineelle Husulle.

– Tuntui kivalta, että kaverini oli innokas jatkamaan tapaamisiamme ensimmäisen kerran jälkeen. Yhdessäolo on ollut rentoa ja leppoisaa.

Liikunta vaikuttaa jaksamiseen

NOVA2-hanke on osa ODL Liikuntaklinikan sekä Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n toimintaa. Tavoitteena on edistää nuorten toimintakykyä löytämällä mielekkäitä tapoja liikkumiseen.

– Liikunta vaikuttaa myönteisesti jaksamiseen, ja se taas heijastuu muuhunkin elämään, perustelee projektipäällikkö Tanja Löytynoja Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:stä.

– Kaveri puolestaan madaltaa kynnystä lähteä liikkeelle ja kokeilla jotakin uutta.

Löytynoja toteaa, että liikunnan sijaan voisi puhua liikkumisesta, sillä tähtäimessä on mukava yhteinen tekeminen suorittamisen sijaan. Liikuntaparien tapaamisia tuetaan kustantamalla käyntikertoja Oulun kaupungin liikuntapaikkoihin.

Liikuntakaverilta vaaditaan ymmärrystä ja kärsivällisyyttä

Tähän mennessä liikuntakavereita on koulutettu yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Oulun osaston ja Oulun Diakonissalaitoksen vapaaehtoistoiminnan kanssa.

Tanja Tanhua ODL:sta sanoo, että liikuntakaverilla on hyvä olla kokemusta erilaisista lajeista. Sitäkin tärkeämpää on olla aktiivinen ja oma-aloitteinen sekä ymmärtää erilaisia elämäntilanteita.

– Nuorella voi olla monenlaisia haasteita. Ymmärrys, kärsivällisyys ja kannustus ovat välttämättömiä. Nuori ei välttämättä ole heti valmis kaikkeen, diakonia- ja yhteisötoiminnan palvelupäällikkö toteaa.

– Etsimme liikuntapareiksi ihmisiä, jotka voisivat viihtyä yhdessä ja saada toiminnalle näin jatkuvuutta.

Johanna Husu ei ole juurikaan keskustellut oman liikuntakaverinsa kanssa tämän elämäntilanteesta eikä siihen ole tarvettakaan.

– Meillä kaikilla on haasteemme. Minä ja parini haemme yhdessä onnistumisia liikunnan avulla.

 

Seuraavan kerran liikuntakavereita koulutetaan tiistaina 29. syyskuuta. Etäyhteyksillä järjestettävä, kolme tuntia kestävä koulutus on avoin kaikille ja siihen ilmoittaudutaan osoitteeseen tanja.tanhua(at)odl.fi. Liikuntakaveritoiminnasta kiinnostuneet nuoret voivat ottaa yhteyttä Oulun Diakonissalaitokseen tai Suomen Punaisen Ristin Oulun osastoon.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää