Oppilaitospastori opettaa tuleville hoitajille läsnäoloa

Kuinka kohdata ihminen, joka tietää kuolevansa pian? Oppilaitospastorin ohjauksesta on hyötyä erityisesti tällaisten kysymysten äärellä, kertoo hoitotyön lehtori Pia Mäenpää.

Kuinka kohdata ihminen, joka tietää kuolevansa pian? Mitä sanoa hänelle, entä hänen läheisilleen?

Terveydenhuollon ammattilaisiksi opiskelevat ovat näiden kysymysten äärellä väistämättä jossakin vaiheessa.

Silloin oppilaitospastorin ohjauksesta ja neuvoista on erityistä hyötyä, toteaa hoitotyön lehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa työskentelevä Pia Mäenpää.

– Opinnoissa keskitytään paljon kliinisiin toimenpiteisiin, mutta myös vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä, erityisesti tällaisissa herkissä tilanteissa.

– Tietyillä opintojaksoilla mukana oleva oppilaitospastori opettaa pysähtymisen ja ihmisen kohtaamisen taitoja. Myös hänen jakamansa käytännön esimerkit ovat hedelmällisiä.

Hoitoalalle ammattikorkeakoulusta valmistuu sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia. Mäenpään mukaan heidän olisi hyvä rohjeta kysyä potilailta ja läheisiltä myös kysymyksiä, joihin voi tulla ahdistavilta tuntuvia vastauksia.

– Samaan aikaan alan ammattilaisen on hyvä osata huolehtia omasta jaksamisestaan. Siihenkin oppilaitospastori antaa välineitä, lehtori kiittää.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää