Oulun tuomiokirkko ovet avoinna.

Oulun tuomiokirkon uusi taideteos julkistetaan lauantaina

24.9.20

Taidemaalari Sampo Kaikkosen teokseen pääsee tutustumaan launtai-iltana 26. syyskuuta. Kirkonovet ovat avoinna aina iltakahdeksaan asti.


Oulun tuomiokirkko saa uuden taideteoksen. ”Taivaanranta – Divine Horizon” -teoksen julkaisujuhlaa vietetään lauantaina 26. syyskuuta kello 17 tuomiokirkossa.

Tilaisuudessa kuullaan teoksen tekijän, oululaisen taidemaalarin Sampo Kaikkosen sekä tuomiorovasti Satu Saarisen puheenvuorot. Luvassa on myös musiikkia mezzosopraano Virpi Räisäsen esittämänä.

Taidehankinta tuli ajankohtaiseksi, kun Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa tehtiin toimitiloja koskeva tarveselvitys vuonna 2018. Sen yhteydessä nousi esiin kirkkotilan, erityisesti kuoriosan kehittäminen monikäyttöiseksi ja nykyihmistä puhuttelevaksi tilaksi.

Teos sijoittuu Linnankadun puoleiselle seinälle, kirkon kuoriosaan, Johannes Messeniuksen muotokuvan ja alttarin välimaastoon.

Kirkon kuorin ja alttarin taideteokset muodostavat yhdessä ihmisen elämän suuntaa ja päämäärää kuvaavan kokonaisuuden.
Messeniuksen muotokuvassa ovat esillä elämän ja kuoleman teemat 1600-luvulle tyypillisellä tavalla. Teos keskustelee uuden teoksen kanssa paitsi tyylillisesti myös sisällöllisesti.

– Taivaanranta-teokseni teema ja aihe liittyvät lähdön hetkeen, jolloin ruumiillinen muuttuu henkiseksi, ja kaikki maallinen saavutettu materia ja maailman paino jäävät taakse. Teos herättää symboliikan kautta ajattelemaan, missä oikeastaan kulkee elämän ja kuoleman raja ja millaisina täältä lähdemme, Sampo Kaikkonen kuvailee.

Satu Saarinen kertoo, että tuomiokirkkoon mahtuu tämän hetken rajoitusten mukaisesti yhtä aikaa 240 ihmistä.

Jos kaikki eivät mahdu sisään itse julkistushetkeen, taulua voi käydä katsomassa illan mittaan, sillä kirkko on auki koko illan kello 20 saakka.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Oulun tuomiokirkkoseurakunta