Kuva: Pixabay

Hartaus sunnuntaille 11.10.

8.10.20

Mutta mitä sitten, jos ei enää jaksakaan rakastaa? pohtii Kirsi Järvelin hartauskirjoituksessa.


Rakastaa, ei rakasta…

Ennen vanhaan poimittiin päivänkakkara pientareelta, ja nypittiin siitä yksi terälehti kerrallaan. Samalla hoettiin: rakastaa, ei rakasta, rakastaa. Mikä sana sanottiin viimeisen terälehden kohdalla, kertoi mitä se oma ihastus ajatteli itsestä. Rakastamista kun ei koskaan kehdannut kysyä suoraan.

No alttarillahan se sitten kysytään. Vaan sielläkään ei kysytä: rakastatko. Siellä kysytään että tahdotko rakastaa, myötä- ja vastoinkäymisissä, kuolemaan asti.

Rakkauden tunne tulee ja menee. Rakastamisen tahto pitäisi kuitenkin olla ja pysyä. Minä tahdon rakastaa; siis välittää, arvostaa, kunnioittaa, kuunnella, auttaa ja miten muuten me rakkautta näytämmekään. Aina se ei ole helppoa. Tahtoa kuitenkin voi aina.

Rakkaus on Jumalan meihin ohjelmoima ominaisuus. Rakkaus on hurjan energinen juttu, se antaa voimaa niin antajalle kuin rakkauden kohteellekin. Mutta mitä sitten, jos ei enää jaksakaan rakastaa?

Jumala on rakastanut meitä jo osuuskaupan margariinipurkissa tai isän silmäkulmassa, siis ennen kuin olimme olemassa. Hän on ehtymätön rakkauden lähde meille jokaiselle. Siksi meidän pitäisi käydä säännöllisesti lataamassa rakkauden akkuja hänen luonaan. Jumala antoi oman poikansa maailmaan, että löytäisimme taas latauspisteen, ja yhteys Jumalaan säilyisi. Jeesus lähetti Pyhän Hengen meihin, ettemme unohtaisi rakkaus-yhteyttä Jumalaamme.

Oikeastaan mitään muuta Jumala ei meiltä pyydä kuin että rakastaisimme sillä voimalla mikä meissä on. Rakastaisimme Jumalaa, ja kaikkia Jumalan luomia. Tai ainakin tahtoisimme rakastaa.

KIRSI JÄRVELIN
Oulunsalon seurakunnan nuorisotyöntekijä

 

19. sunnuntai helluntaista
Psalmi: Ps. 119: 1-8
1. lukukappale: 5. Moos. 10: 12-13
2. lukukappale: 1. Joh. 2: 15-17
Evankeliumi: Mark. 12: 28-34

Rakkauden kaksoiskäsky kiteyttää lain sisällön. Se, joka rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseään, täyttää lain vaatimuksen. Jumalan rakkaus synnyttää meissä rakkautta. Rakkaus toteuttaa Jumalan koko lain.

 

Ps. 119: 1-8
Onnellisia ovat ne, joiden vaellus on nuhteetonta,
ne, jotka seuraavat Herran lakia.
Onnellisia ne, jotka pitävät hänen liittonsa
ja koko sydämestään kysyvät hänen tahtoaan,
ne, jotka eivät tee vääryyttä
vaan kulkevat hänen teitään.
Sinä olet antanut säädöksesi tarkoin noudatettaviksi.
Kunpa kulkuni olisi vakaa,
kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi!
Kun pidän käskysi silmieni edessä,
en joudu häpeään.
Vilpittömin sydämin minä kiitän sinua,
kun opin tuntemaan oikeamieliset päätöksesi.
Minä noudatan sinun käskyjäsi –
älä koskaan minua hylkää!

 

5. Moos. 10: 12-13
Kuulkaa, israelilaiset! Herra, teidän Jumalanne, ei vaadi teiltä muuta kuin sen, että pelkäätte häntä, että aina vaellatte hänen teitään, että rakastatte häntä ja palvelette häntä koko sydämestänne ja koko sielustanne ja että tarkoin noudatatte hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka minä teille annan. Kun tämän teette, te menestytte.

 

1. Joh. 2: 15-17
Älkää rakastako maailmaa, älkää sitä, mikä maailmassa on. Jos joku rakastaa maailmaa, Isän rakkaudella ei ole hänessä sijaa. Sillä mitä kaikkea maailmassa onkin, ruumiin halut, silmien pyyteet ja mahtaileva elämä, se kaikki on maailmasta, ei Isästä. Ja maailma himoineen katoaa, mutta se, joka tekee Jumalan tahdon, pysyy iäti.

 

Mark. 12: 28-34
Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: ”Mikä käsky on kaikkein tärkein?” Jeesus vastasi: ”Tärkein on tämä: ’Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi.’ Toinen on tämä: ’Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.’ Näitä suurempaa käskyä ei ole.”
Lainopettaja sanoi hänelle: ”Oikein, opettaja! Totta puhuit, kun sanoit, että Herra on ainoa Jumala, ei ole muita kuin hän. Ja kun rakastaa häntä koko sydämestään, kaikella ymmärryksellään ja kaikella voimallaan ja rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään, se on enemmän kuin polttouhrit ja kaikki muut uhrit.” Jeesus näki, että hän vastasi viisaasti, ja sanoi hänelle: ”Sinä et ole kaukana Jumalan valtakunnasta.”

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Oulunsalon seurakunta