Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Hartaus sunnuntaille 4.10.

1.10.20

Mitä meille aikuisille tapahtuu, kun emme enää näe enkeleitä tai omavoimaisina kadotamme uskomme? pohditaan Mikkelinpäivän hartauskirjoituksessa.


Lapseni takana kulkee enkeli

Keskustelimme poikani kanssa taannoin enkeleistä. Hän kertoi, että enkeli kulkee päivittäin hänen kanssaan. Enkeli on pojan mukaan hohtavan valkoinen mieshahmo, joka pääasiassa kulkee hänen takanaan.

Kuuntelin haltioissani kertomusta kauniista olennosta. Missään kohtaa poika ei näyttänyt epäilevän enkelin olemassaoloa.

Tämä lapsenusko sai minut pohtimaan, mitä meille aikuisille tapahtuu, kun emme enää näe enkeleitä tai omavoimaisina kadotamme uskomme?

Ensi sunnuntai, mikkelinpäivä, on enkelien päivä. Se on omistettu ylienkeli Mikaelille.
Enkeleillä on monia tehtäviä ja merkityksiä. Ne suojelevat ja opastavat meitä ihmisiä, sekä muistuttavat meitä elämään Jumalan tahdon mukaisesti.

Enkelit ovat Jumalan sanansaattajia ja heidät kuvataan Raamatussa yliluonnollisina henkiolentoina, jotka ovat kerääntyneet Jumalan valtaistuimen ympärille.
Mikkelinpäivä on myös lastenpäivä, jolloin seurakunnissa vietetään usein perhejumalanpalveluksia ja muita lapsille tarkoitettuja tilaisuuksia.

Meillä aikuisten saattaa olla vaikea uskoa johonkin, mitä emme konkreettisesti näe. Emme ehkä uskalla luottaa ja uskoa siihen, että rinnallamme kulkee joku, joka huolehtii meistä.

Tässä aikuisten kuuluisi ottaa mallia lapsista ja heidän vilpittömästä ja aidosta uskostaan. Jeesuskin kehotti tulemaan lapsen kaltaiseksi, jotta pääsisimme taivasten valtakuntaan.
Vaikka en itse näkisikään poikani kuvailemaa valkoista hahmoa, ajatus lapseni omasta suojelusenkelistä tuo turvallisen ja lämpimän tunteen.

Tiedän, että joku varjelee poikaani ja on hänen kanssaan, minne ikinä hän elämässään kulkeekin.

Karita Isola
lähetyssihteeri ja vapaaehtoistyön koordinaattori
Haukiputaan seurakunta

Mikkelinpäivä
Psalmi: Ps. 103: 19-22
1. lukukappale: 2. Moos. 23: 20-23
2. lukukappale: Hepr. 1: 14 – 2: 4 tai Ilm. 5: 11-12
Evankeliumi: Matt. 18: 1-6 (7-9) 10

Mikkelinpäivä on enkelien päivä, jolloin tutkistellaan heidän merkitystään ja tehtäviään. Jumalan sanansaattajina enkelit suojelevat ja opastavat ihmistä ja muistuttavat häntä Jumalan tahdon mukaisesta elämästä.

 

Ps. 103: 19-22
Herralla on istuimensa taivaissa,
ja hänen valtansa alla on kaikki maa.
Ylistäkää Herraa, te hänen enkelinsä, te voimalliset sankarit,
jotka hänen sanansa kuulette ja hänen käskynsä täytätte.
Ylistäkää Herraa, te taivaan joukot, kaikki hänen palvelijansa,
jotka hänen tahtonsa täytätte.
Ylistäkää Herraa, te hänen luotunsa kaikkialla hänen valtakunnassaan.
Ylistä Herraa, minun sieluni!

 

2. Moos. 23: 20-23
Herra sanoi:
”Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinulle varannut. Muista, että hän on lähelläsi, tottele häntä äläkä vihastuta häntä. Hän ei anna anteeksi niskoittelua, sillä hän toimii minun nimissäni. Mutta jos tottelet häntä ja teet kaiken, mitä minä käsken, niin minä olen sinun vihollistesi vihollinen ja vastustajiesi vastustaja. Minun enkelini kulkee sinun edelläsi.”

 

Hepr. 1: 14 – 2: 4
Eivätkö enkelit ole palvelevia henkiä? Heidät lähetetään palvelemaan niitä, jotka saavat osakseen autuuden.

Sen tähden meidän on tarkoin ja tunnollisesti pidettävä mielessämme se, minkä olemme kuulleet, ettemme ajautuisi virran vieminä harhaan. Johan sekin sanoma, jonka enkelit toivat, osoittautui paikkansa pitäväksi, ja jokainen rikkomus ja tottelemattomuus sai ansaitsemansa palkan. Kuinka sitten me voisimme välttää rangaistuksen, jos emme pidä arvossa sitä suurta pelastusta, jota itse Herra ensimmäisenä julisti? Ne, jotka kuulivat hänen julistuksensa, ovat sen todistuksellaan vahvistaneet ja välittäneet meille, ja itse Jumala vahvisti heidän todistuksensa: hän antoi heidän tehdä tunnustekoja ja ihmeitä, monia voimallisia tekoja, ja jakoi Pyhän Hengen lahjoja tahtonsa mukaan.

TAI

Ilm. 5: 11-12

Valtaistuimen, olentojen ja vanhinten ympärillä näin suuren joukon enkeleitä ja kuulin heidän äänensä. Heitä oli lukemattomia, kymmenentuhatta kertaa kymmenentuhatta ja tuhat kertaa tuhat, ja he lausuivat kovalla äänellä:

– Karitsa, joka on teurastettu,
on arvollinen saamaan vallan,
rikkauden, viisauden ja voiman,
kunnian, kirkkauden ja ylistyksen.

 

Matt. 18: 1-6 (7-9) 10
Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?”

Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi:
”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.

(Voi tätä maailmaa ja sen viettelyksiä! Viettelysten täytyy kyllä tulla, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta ne tulevat! Jos kätesi tai jalkasi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan parempi, että käsipuolena tai jalkapuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat kädet ja jalat tallella heitetään ikuiseen tuleen. Ja jos silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä menemään. Onhan parempi, että silmäpuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään helvetin tuleen.)

Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Kirkko ja usko