Kahvitarjoilu lämmitti ihmismieliä koleassa syyssäässä

14.10.20

Mitä kuuluu? Saisiko olla kahvia ja pullaa? Tyrnävän seurakunnan diakoniatyö oli lähtenyt liikkeelle keskelle kylää uuden kahvikärryn kanssa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Tero Takalo .

Kello yksi alkuiltapäivästä Tyrnävän torilla oli tänään koolla lähes parikymmentä ihmistä kahvittelemassa, vaikka lämmin syysilma oli vaihtunut yön aikana koleaksi viimaksi eikä mittari näyttänyt kuin muutamaa lämpöastetta.

Torikahvit keskellä viikkoa tarjosi seurakunnan diakoniatyö. Kahvitermostaatit, pitkopullan siivut, sokeri ja maito oli pakattu kanttori Pentti Korkiakosken rakentamaan kahvikärryyn.

Kierrätysmateriaalista tehdyn kahvikärryn kuormaan mahtuu kaikki tarvittava kahvitusta varten.

Toimittajan ja valokuvaajan saapuminen paikalle aiheutti pienen joukkopaon kärryn ääreltä, mutta muutama jäi kahvittelemaan ja kehumaan seurakunnan ideaa jalkautua ihmisten pariin kuulumisia kyselemään.

Tyrnäväläinen Pirjo kertoi tutustuneensa diakoniatyöntekijöihin Riitta Pesoseen ja Salme Kinnuseen vapaaehtoistehtävissään.

– Pikkuhiljaa olemme tulleet tutuimmiksi ja nyt voin sanoa, että he ovat ihania ihmisiä. Kahvikärry on hyvä idea. Kahvitarjoilu houkuttelee lähtemään kotoa ulos. Itsekin olen paljon kotona, mutta välillä pitää lähteä liikkeelle.

Toritapahtumaa kärryn ympärillä pidettiin jopa hyödyllisenä, koska yhteen tuleminen tuo tervetulleita läheisyyden kokemuksia pimeän ja kylmän vuodenajan alkaessa.

Mitä kuuluu -kysymyksiä eivät esittäneet vain diakoniatyöntekijät, vaan kahvittelijat innostuivat tiedustelemaan toisiltaan arjen sujumista koronasyksyssä.

Vanhemman rouvan vinkit koronaväsähtämisen selättämiseksi olivat nämä:

– Parhaiten jaksaa, kun omaan arkeen kuuluu rutiineja. Ne kantavat aina seuraavaan päivään.

Diakoniatyöntekijöiden kahvikärry oli syksyllä liikenteessä jo kolmatta kertaa. Edelliskerran kärry kuljetettiin Temmekselle, jossa se myös houkutteli ihmisiä koolle.

Riitta Pesosen mukaan Temmeksellä paikalle osui myös muutamia satunnaisia ohikulkijoita, jotka olivat pysähtyneet asioimaan paikallisessa kaupassa tien varrella.

– Juttua riitti ja keskusteluissa mentiin välillä syvemmällekin. Joskus tarinat lähtevät helpommin kulkemaan, kun juttukaveri ei ole tuttu entuudestaan ja tarinoinnin jälkeen keskustelijat jatkavat matkaansa eri suuntiin.

Tänään keskiviikkona kahvikärry tarjosi seurakunnassa harjoittelujaksoa tekevälle diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijalle Maarit Rentolalle mahdollisuuden tutustua pottupitäjän asukkaisiin.

Kun kärry seuraavan kerran nähdään Tyrnävän torilla, se on jo saattanut muuttua kahvikärrystä glögikärryksi, arvelee Salme Kinnunen pohtiessaan syksyä pitemmälle.

Seurakunnan nuorisotyö oli kertonut diakoniaväelle harkitsevansa kärryn lainaamista omiin töihinsä. Nuorisotyöntekijöiden mukana se kulkisi koulujen pihoille oppilaiden iloksi.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Tyrnävän seurakunta