Iso kirkonkello kuvattuna kirkontornissa.

Kirkonkellot ja lähettiläät muistuttavat ihmisoikeuksista ekumeenisella vastuuviikolla

20.10.20

Parhaillaan vietettävä ekumeeninen vastuuviikko on kirkkokuntien yhteinen ihmisoikeuskampanja. Kirkonkelloja soitetaan ihmisoikeuksien puolesta. Seurakuntien tilaisuuksiin on voinut tilata ihmisoikeuslähettilään.


Kuvat: RT arkisto / Elsi Salovaara .

Viikon teemana ovat ihmisoikeuspuolustajat. Ekumeeninen vastuuviikko kannustaa meitä seisomaan sorrettuja ja vähäisimpiä puolustavien rinnalla sekä puolustamaan ihmisoikeuksia omassa elinpiirissämme.

Vastuuviikkoa koordinoiva Suomen Ekumeeninen Neuvosto tarjoaa seurakuntiin ja oppilaitoksiin ihmisoikeuslähettiläitä. Lähettiläät kertovat kertoo ihmisoikeuksien puolustamisesta kokemusasiantuntijana tai ammattinsa kautta.

Heidän aiheinaan ovat muun muassa romanien, maahanmuuttajien, turvapaikanhakijoiden, saamelaisten ja vammaisten oikeudet sekä yhdenvertaisuus, ilmastovaikuttaminen, asunnottomuus, marginaalien marginaalit, ruoka-apu ja vankilatyö.

Ihmisoikeuslähettilään vierailu on mahdollista toteuttaa myös etäyhteyksin ja vierailu on tilaajalle maksuton. Lähettiläitä voi tilata koko syksyn ajan.

Vastuuviikolla vietetään 24.10. YK:n päivää sekä rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää.

YK:n päivänä 24.10. useat seurakunnat osallistuvat #ihmisoikeuskellot-tempaukseen ja soittavat kirkonkelloja ihmisoikeuksien puolesta kello 12.

Vastuuviikon ekumeeninen jumalanpalvelus Uskelan kirkosta lähetetään Yle Radio 1:n välityksellä 25.10. kello 11.

Vuodesta 1979 alkaen vuosittain toteutetun vastuuviikon tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan, kyselemään ja arvioimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan. 

Lisätietoa ekumeenisesta vastuuviikosta verkosta: www.vastuuviikko.fi

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Seurakunnat