Nainen hymyilee auringonkukka vierellään.

Kolumni: Joskus on lupa valittaa

1.10.20

Jokaisella on oikeus räytyä rauhassa peiton alla, kuunnella surullista musiikkia ja märistä hetken aikaa kaikkia maailman surkeuksia, muistuttaa Marika Kamps.


Olo on surkea, olen maailman huonoin äiti, vaimo, ystävä, sisko ja lapsi. Kaikki tuntuu kaatuvan päälle ja itkettää.

Tuntuu siltä, että kukaan ei rakasta minua eikä välitä minusta. Luojakaan ei halua kuulla minusta tai nähdä minua!

Kun olo on tällainen, tekee mieli mennä makuuhuoneeseen peiton alle ja märistä omaa surkeuttaan. Säälinpä edes itse itseäni, kun kukaan muu ei tunnu ymmärtävän tunteitani.

Tämän päivän maailma pakottaa ihmisen olemaan reipas, iloinen, aikaansaava, rohkea, nuorekas, kaunis, rakastettava, hauska, suloinen ja joustava suorittaja.

Tällaisen mielikuvan mainokset ja sosiaalinen media helposti antavat. Haluaako kukaan päivittää Facebookiin kuvaa itsestään itkemässä silmät turvoksissa peiton alla?

Joskus vaikuttaa siltä, ettei surkeuden tunteisiin ole oikeutta. Onko sitä kunnon kansalainen lainkaan, jos ei ole supervanhempi ja ylisuorittaja.

Tosiasiassa kaikki tietävät, että jokaisen ihmisen elämään kuuluu tunteita laidasta laitaan eikä kukaan voi aina venyä ja olla reipas.

Suurimmalla osalla meistä on hetkiä, jolloin tuntuu, että matto vedetään alta ja elämä potkii päähän. Silloin pitäisi olla oikeus räytyä rauhassa peiton alla, kuunnella surullista musiikkia ja märistä hetken aikaa kaikkia maailman surkeuksia.

Peiton alle ei voi jäädä tai jos olotila on koko ajan epätoivoinen, on kysymys masennuksesta tai syvästä surusta.

Mutta kun lupaa itselleen 15 minuuttia tai tunnin peiton alla surkuttelemista, on maailma paljon valoisampi kun nousee ylös, pesee kasvonsa ja jatkaa hommiansa.

Hetkellinen vaikerointi piristää loppupäivää ja auttaa jaksamaan.

Kirjoittaja on Limingan seurakunnan diakonissa ja luomuviljelijä

Anna palautetta ja kommentoi juttua toimitukselle

Lue kirjoittajan aiempia tekstejä:

Kolumni: Päivä kerrallaan

Kolumni: Edessä iso muutos

Lue lisää aiheesta:

Limingan seurakunta Näkemyksiä