Lohtuhuivien teko innostaa Tuirassakin

19.10.20

Neulominen surevalle innostaa nyt myös Tuirassa. Lohtuhuiveja on valmistunut jo kymmeniä ja joka viikko tuodaan muutama lisää, sanoo Tuiran seurakunnan lähetyssihteeri Tarja Oja-Viirret.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Tarja Oja-Viirret .

Lohtuhuiveja on valmistettu seurakunnissa eri puolilla Suomea nyt muutaman vuoden ajan ajan. Ilmiö sai alkunsa Tampereelta, missä pappi Minnamaria Tammisalo eräässä muistotilaisuudessa kietoi pitkästä liitosta leskeksi jääneen harteille huivin ja toivoi sen lämmittävän, kun puolison käsi ei harteille enää yllä.

Oja-Viirret muistaa, että Tuirassa lohtuhuiveista innostui ensin pappi Soili Pitkänen.

– Alkuvuodesta myös seurakunnan Käsityökahvilassa alettiin puhua, että voisihan lohtuhuiveja tehdä meidänkin seurakunnassamme. Kerran keväällä joku sitten toi kasan valmiita huiveja Käsityökahvilan kokoontumiseen, Oja-Viirret kertaa.

Keväällä koronatilanne pisti seurakuntien kerhotoiminnan katkolle, niinpä lohtuhuivien tekoa jatkettiin omatoimisesti kodeissa.

Huiveja voi valmistaa kuka tahansa kiinnostunut. Neuloen tai virkaten – pääasia, että huivi on käsityönä valmistettu.

Facebookista Lohtuhuivien lähettiläät -sivuilta löytyy ainakin niin kutsutun Nikolai-huivin teko-ohjeet. Jos tämä huivimalli ei miellytä tai sen pitsireunus tuntuu liian haastavalta, mallin voi päättää tekijä itse.

– Kukin tekee huiveja omilla taidoillaan. Kun huivi on rakkaudella tehty, ei haittaa vaikka lopputulos olisi vähän vinokin, Oja-Viirret vakuuttaa.

Lähetyssihteeri haastaa lohtuhuivi-ideasta innostuneita valmistamaan huiveja myös miehille.

Alkuperäinen lohtuhuivi oli kolmion mallinen, hartiahuivimainen. Oja-Viirret miettii, olisiko miehille enemmän mieleen jokin muu malli, esimerkiksi perinteinen kaulahuivinomainen.

– Toisaalta lohtuhuivia ei ehkä olekaan tarkoitettu välttämättä miksikään arjen käyttöhuiviksi. Kun olet yksin kotona, ikävöit puolisoa ja sinua itkettää, voit pistää huivin harteille tai vaikka syliin. Silloin huivin muodolla ei taida olla suuremmin merkitystä.

Valmiita huiveja voi palauttaa Tuiran kirkkoherranvirastoon. Huiveja kerätään loppuvuoden ajan ja niiden jakaminen on tarkoitus aloittaa ensi vuoden alussa.

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta Yleinen