Maailma muuttuu, mutta luonnossa saatavat elämykset pysyvät

18.10.20

Luonnossa moni ihminen kokee asioiden asettuvan oikeisiin mittasuhteisiinsa. Tämä voi olla helpottavakin tunne meille kovin kontrolloitua elämää eläville länsimaalaisille.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Pixabay .

Maailma on 50 vuodessa muuttunut paljon, mutta luontoretkiltä saatavat elämykset ovat pysyneet yllättävän samoina. Elämyksiä näyttää yhdistävän henkilökohtaisuus, moniulotteisuus ja yllätyksellisyys, sanoo Esko Sorakunnas.

Sorakunnas on lukenut läpi Pallas-Yllästunturin kansallispuiston autiotuvista talteen kerätyt vieraskirjat. Arkistossa olevista vanhimmat ovat 1940-luvulta, mutta Sorakunnas keskittyi vieraskirjamerkintöihin 1970-luvulta eteenpäin.

Suomen neljääkymmentä kansallispuistoa hallinnoivalla Metsähallituksella on kansallispuistoissa kävijöistä monenlaista tietoa: tiedetään, minkä ikäisiä kävijät ovat, kuinka pitkään he viipyvät ja minkälaisilla kokoonpanoilla he reissuun lähtivät.

Sorakunnaksen mielestä paljon mielenkiintoisempaa on tietää, mikä saa ihmiset kansallispuistoon.

– Tähän vieraskirjamerkinnät tarjoavat arvokkaan aineiston, sillä ihmiset ovat kirjanneet niihin ajatuksiaan ilman että kukaan on johdatellut heitä kysymyksillä.

Ruskaa ja revontulia, hikeä ja haasteita

Kun retkeilijä istahtaa autiotuvassa pöydän ääreen kynä kädessään, hän kirjaa usein vieraskirjaan ajatuksiaan ja havaintojaan sääilmiöistä kuten tuulista, sateista ja myrskyistä. Merkinnöissä kerrotaan myös luonnonilmiöistä, esimerkiksi ruskasta, revontulista tai auringonlaskuista. Monissa merkinnöissä ihastellaan maiseman avaruutta.

Elämyksenä mieleen jäävät myös hetket, joissa on mahdollista selviytyä haastavista tilanteista ja ylittää itsensä. Merkityksellisiksi koetaan lisäksi luonnossa itse tuotetut elämykset, vaikkapa lättyjen paisto nuotiolla ja yhteislauluhetket.

Osalle tärkeintä on mahdollisuus yksinoloon, toinen nauttii eniten oman porukkansa yhteishengestä sekä mukavista kohtaamisista tuntemattomien kanssakulkijoiden kanssa.

– Kertomuksissa korostui kansallispuistoissa koettujen elämysten monipuolisuus ja henkilökohtaisuus. Sama kohde tarjosi yhdelle esteettisen, jopa hartaan hengellisen kokemuksen ja toiselle hikisen urheilusuorituksen.

 Luonnossa voi kokea yhteyttä johonkin suurempaan

Vieraskirjoista Sorakunnas on löytänyt myös jonkin verran merkintöjä, joista voi päätellä kirjoittajan vakaumuksesta. Kirjoituksissa saatetaan ihailla ”Herran kätten töitä” tai ”Luojan luomaa”.

– Usein kuulee sanottavan, että metsä on kirkkoni. Monelle luonto onkin paikka kokea henkistä rauhoittumista tai yhteyttä suurempaan. Jotkut kuvailevat luontoa jopa sakraaliksi tilaksi.

Luonnossa liikkumista itsekin aktiivisesti harrastava Sorakunnas sanoo tavoittavansa tämän ajatuksen etenkin ympäristössä, jossa ei näy ihmisen kädenjälki.

Luonnossa ihminen myös kokee nöyryyttä luonnon suuruuden edessä:

– Kirjoittaja saattaa esimerkiksi kertoa, kuinka pieneksi hän on luonnossa itsensä tuntenut ja kuinka luonnossa pitää ottaa nöyrästi vastaan se, mitä luonto antaa.

– Luonnossa moni kokee asioiden asettuvan oikeisiin mittasuhteisiinsa. Tämä voi olla helpottavakin tunne meille kovin kontrolloitua elämää eläville länsimaalaisille.

Luonnossa teknologia ja laitteet ovat vain sivuroolissa

Sorakunnas kuvaa 50 vuoden aineistoihin perehtymistä nostalgiseksi aikamatkaksi ja kansallispuistoista talteen otettuja vieraskirjoja kollektiiviseksi päiväkirjaksi.

– Yhteiskunta on muuttunut todella paljon sitten 1970-luvun. Elintaso on lisääntynyt, vapaa-ajan määrä on kasvanut, teknologia on yleistynyt. Silti elämyksiä synnyttää ennen kaikkea luonto itsessään ja retkeilijän fyysiset ponnistukset luonnossa. Näihin liittyvät maininnat toistuvat vieraskirjoissa vuosikymmenestä toiseen.

– Kuvittelin etukäteen, että vieraskirjoista löytyisi Onneksi oli gps mukana -tyyppisiä merkintöjä, mutta sellaisia ei ollut. Näyttäisikin siltä, että luonnossa liikkuville teknologia on vain väline elämysten saavuttamiseen. Onkin aika hienoa, että luontoon mennään luonnon itsensä vuoksi eikä saamaan elämyksiä laitteista.

Elämystä ei voi tilata eikä ostaa kaupan hyllyltä

Elämys syntyy ihmisestä, ympäristöstä ja niiden vuorovaikutuksesta. Elämystä ei voi ostaa kaupan hyllyltä.

– Elämys on ainutkertainen ilmiö, jonka ihminen kokee itse omassa päässään. Jos kaksi ihmistä pistetään yhtä aikaa täysin samaan tilanteeseen, he eivät koe samaa elämystä.

Ajatellaan vaikka kesäistä järvenrantaa: kahdesta ihmisestä toinen saattaa ihastella auringonlaskun jännää väritystä kun taas toinen ei välttämättä huomaa sitä ollenkaan, mutta havaitsee kyllä veden yllä liitelevän kalasääsken.

– Ihminen voi ottaa vastaan ärsykkeitä ja valikoida niitä, mutta kukaan ei voi kontrolloida elämyksiä. Ne tulevat yllätyksenä – ja se juuri on elämysten hienous.

Vieraskirjamerkintöjen valossa näyttää siltä, että ihmiset myös tietävät elämysten kontrolloimattomuuden ja yllätyksellisyyden luontoon lähtiessään:

– Toki he yleisellä tasolla tietävät odottaa joitakin luontoelämyksiä, mutta kirjoitusten mukaan niitä ei ”tilata” etukäteen. Luontoon mennään avoimin mielin ja katsotaan, mitä tapahtuu.

Mielikuva yksinäisestä vaeltajasta saattaa kaivata päivitystä

Tänä vuonna tavallista useampi suomalainen on rynnistänyt luontoon. Kesällä kansallispuistoissakin oli kävijöitä ruuhkaksi asti. Uutisaiheeksi nousi esimerkiksi se, kuinka ihmiset Kolilla jonottivat ottamaan kuvia kansallispuiston komeimmalta kohdalta.

Kansallispuistojen suosion kasvu ei sinänsä Sorakunnaksen mukaan ole uusi asia: niiden kävijämäärät ovat nelinkertaistuneet 2000-luvulla.

Autiotupien vieraskirjamerkintöjen perusteella Sorakunnas päättelee, että mielikuvaa yksinään tunturissa kulkevasta ”eräjormasta” pitää päivittää.

Varsin moni lähtee luontoon tutulla porukalla ja nekin, jotka lähtevät retkeilemään yksin, ovat valmiita kohtaamaan muita luonnossa liikkujia.

– Retkeilyelämykset ovat ehkä sosiaalisempia kuin ennen. Voikin olla niin, että hän, joka nyt löytää sosiaalista vuorovaikutusta kahvilasta tai etelänmatkalta, voisi saada sen saman kansallispuistosta.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen