Maski kasvoilla kirkkoon pyhäinpäivänä

29.10.20

Pyhäinpäivä on suosittu kirkossakäyntipäivä - siksi onkin paikallaan muistuttaa kasvomaskin käytön tärkeydestä. - Joudumme nyt kaikki tasapainoilemaan siinä, miten olla toisten kanssa turvallisesti. On tärkeää oppia toimimaan koronarajoitusten kanssa, sanoo Lumijoen kirkkoherra Erja Oikarinen.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Matti Vuorma .

Pyhäinpäivä on yleensä kirkkovuoden neljänneksi tai viidenneksi suosituin kirkossakäyntipäivä. Silloin kirkoissa muistetaan nimeltä mainiten edellisen pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneita seurakunnan jäseniä ja heille sytytetään kynttilä tai tuohus.

Seurakunnissa uskotaan, että kirkkoon tulo on turvallista, kunhan jokainen kantaa vastuunsa: hieraisee käsiin desinfiointiainetta kirkon eteisessä, pitää penkeissä turvavälit ja mielellään käyttää kasvomaskia.

Haukiputaalla kaksi tilaisuutta, jotta väki mahtuu kirkkoon

Haukiputaan seurakunnassa pyhäinpäivän iltajumalanpalveluksen väkimäärään on tänä vuonna varauduttu järjestämällä kaksi perättäistä tilaisuutta.

– Näin saamme toivottavasti kaikki sopimaan kirkkoon, sanoo Haukiputaan kirkkoherra Jaakko Tuisku.

Tuiskun mukaan kirkkoon uskaltaa tulla.

– Joka jumalanpalveluksen alussa annetaan turvallisuusohjeistus: muistutetaan käsidesin käytöstä, suositellaan maskin käyttöä, kehotetaan noudattamaan turvavälejä. Tämä on nyt tämän ajan ”kolminaisuusoppi”.

Jos kasvomaskia ei ole omasta takaa, sellaisen voi ottaa kirkkoon tullessaan. Lokakuusta alkaen kaikkien Oulun kirkkojen sisäänkäynneillä on ollut tarjolla kasvomaskeja.

Sisällä kirkossa joka toinen penkkirivi on pois käytöstä ja penkeissäkin pidetään turvavälejä.

– Yleensä kirkko on pyhäinpäivänä ollut mukavan täynnä. Nähtäväksi jää, miten ihmiset tulevat tänä vuonna; korona-aika on vähentänyt kirkossakäyntiä ja tilaisuuksiin osallistumista.

Tiukennuksia tämänhetkisiin koronaohjeistuksiin ei Tuiskun mielestä ole tarpeen tällä hetkellä tehdä.

– Menemme piispan antaman ohjeistuksen mukaisesti. En ole nähnyt tarpeelliseksi luoda omia ohjeita. Siksi esimerkiksi maskin käyttöön ei ole pakkoa vaan suositus.

”Maskin käyttö pitää ottaa vakavasti”

Tämä aika on tasapainoilua sen kanssa, osallistuako vai jäädä kotiin, sanoo Lumijoen kirkkoherra Erja Oikarinen.

– Eivät eristyminen, vetäytyminen ja yksinäisyyskään ole helppoja valintoja. Joudumme nyt kaikki tasapainoilemaan, miten olla toisten kanssa turvallisesti.

Oikarisen mukaan kirkkoon uskaltaa tulla.

– Meillä on iso kirkko. Silti tietysti toivomme, että tullaan vain terveenä, istutaan turvavälein ja kasvomaskia käyttäen.

Maskipakkoa ei ole, mutta Lumijoella suositellaan vahvasti maskin käyttöä etenkin silloin, kun on odotettavissa, että paikalle on tulossa paljon väkeä.

– Maskin käyttö pitää ottaa vakavasti. Esimerkiksi toissa viikon konsertin osallistujista lähes kaikki käyttivät maskia, Oikarinen kiittää. Myös Lumijoella maskeja on jaossa kirkon ovilla.

Ehtoollisenvietosta ei tällä hetkellä luovuta

Varsinkin ehtoolliselle tultaessa jokaisella ihmisellä on vastuu turvavälien säilymisestä, Oikarinen korostaa.

– Toki seurakuntalainen voi myös valita, osallistuuko ehtoolliseen lainkaan, jos tuntuu että siinä joutuu liian lähelle muita.

Messuja ei toistaiseksi ole ryhdytty korvaamaan sanajumalanpalveluksilla.

– Olemme valmiudessa muuttaa käytäntöjä, jos koronatilanne pahenee. Tällä hetkellä on ensisijaista oppia toimimaan koronarajoitusten kanssa, Oikarinen sanoo.

– Toimimme seurakunnan oman jumalanpalvelusuunnitelman mukaan: sanajumalanpalvelus pidetään kirkossa kerran kuukaudessa ja lisäksi seurakuntakodeissa. Jos koronatilanne kääntyy huonompaan suuntaan, asiaa pitää miettiä, Tuisku sanoo.

Kynttilän sytytys symboloi uskoa kuoleman jälkeiseen elämään

Pyhäinpäivänä  pidetään iltajumalanpalveluksia, iltakirkkoja, messuja, muistohetkiä ja hartauksia. Tänä vuonna pyhäinpäivä osuu lauantaille 31. lokakuuta.

Pyhäinpäivänä edesmenneitä läheisiä voi muistaa myös hautausmaakäynnillä. Pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta; kynttilöiden sytytys symboloi uskoa kuoleman jälkeiseen elämään.

Suomessa tapa viedä muistokynttilä palamaan omaisen haudalle yleistyi 1940-luvulla.

Muita vuoden 2020 pyhäinpäivään liittyviä juttuja:

Lauantaina on pyhäinpäivä, jolloin muistetaan edesmenneitä rakkaita

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen