Mikä rikkoo hautarauhaa?

7.10.20

Uusi kohauttava Estonia-dokumentti on nostanut julkisuuteen termin hautarauha.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay .

Käsite hautarauha ei liity luonnollisesti vain onnettomuushylkyyn. Mitä kaikkea hautarauha pitää sisällään, Oulun seurakuntien lakimies, varatuomari Kristiina Harjuautti?

– Hautarauhan rikkomista on muun muassa luvaton haudan avaaminen ja hautaamattoman ruumiin käsitteleminen pahennusta herättävällä tavalla. Hautarauhaa rikkoo myös haudan muistomerkin turmeleminen tai sen häpäiseminen.

– Käytännössä hautarauhan rikkominen ilmenee meillä juuri hautakiviin ja muistomerkkeihin kohdistuvana hautarauhan rikkomisena.

– Hautarauha on juridinen termi, ja siitä säädetään rikoslaissa. Hautarauhan rikkominen on rikos, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Rikkooko hautarauhaa jo kukkien luvaton ottaminen toiselta haudalta?

– Oikeuskäytännössä kukkien ottaminen toisen haudalta on katsottu hautarauhan rikkomiseksi. Lisäksi teko on näpistys tai varkaus. Samoin hautakiven kaataminen, rikkominen tai sotkeminen ovat hautarauhan rikkomista. Samalla se täyttää vahingonteon tunnusmerkistön.

Milloin hautarauha astuu voimaan?

– Hautarauha on voimassa ruumiin osalta heti kuoleman jälkeen, sillä hautaamattoman ruumiin käsitteleminen pahennusta herättävällä tavalla on myös kriminalisoitu hautarauhan rikkomiseksi.

Rikkooko hautarauhaa se, että omaiset jättävät haudan hoitamatta?

– Ei riko.

Hautasijaan liittyy myös termi koskemattomuusaika. Mitä sillä tarkoitetaan, Oulun seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi?

– Koskemattomuusajan kuluessa samaan hautasijaan ei saa haudata toista vainajaa arkussa eli aika turvaa arkkuhautauksen hautasijalle hautarauhan. Koskemattomuusajan minimiaika on 15 vuotta hautaamisesta laskien.

– Oulussa tuo aika on 25 vuotta. Ajan määrittelemiseen vaikuttaa hautausmaan maaperä.

Hautarauhaa rikkoo myös haudan muistomerkin turmeleminen tai sen häpäiseminen.

Kristiina Harjuautti

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

article Yleinen