Näyttely vie pyhäinpäivän alla kuoleman äärelle

19.10.20

Kuoleman pohtiminen ei pelota Lauri Haapalaa. Nuorena opiskelijana hänen kuolema-aiheinen esseensä sisälsi ainoastaan oman nimen ja mustan pisteen valkoisen arkin alareunassa.
Haapalan tekstejä kuolemasta on mukana Kuolemisen taito -näyttelyssä Keskustan seurakuntatalolla Oulussa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Tero Takalo .

Pastori Lauri Haapala muistaa hyvin opiskeluajan esseekirjoituksensa, jonka aiheena oli kuolema. Hän kirjoitti valkoisen arkin yläreunaan oman nimensä ja alareunaan mustan pisteen.

Harvinaislaatuisemmasta aiheen käsittelystä Haapala sai kiitosta.

Poikkeuksellisessa esseessä huomio kiinnittyi helposti pisteeseen, mutta tekijä itse näki siinä myös paljon valkoista paperia pisteen ympärillä.

Haapala hyväksyy esseensä tulkinnaksi usein siteeratun sanonnan ”Jonakin päivänä kuolen, mutta kaikkina muina päivinä elän.”  

Nuoruudessa kirjoitettu essee ei ole ainoa kerta, jolloin pastori on pohtinut kuolemaa. Lukuisten mietteidensä keskellä hänelle on syntynyt näkemys, että elämä on usein kummallista, mutta kuolemassa ei enää ole yhtäkään kummallisuutta. 

Kuolemaa Haapala kertoo kunnioittavansa kumartamalla sille syvän nöyrästi.

Kuolemassa voi nähdä jopa lempeyttä. Haapala lainaa mielellään edesmennyttä työtoveriaan Aino Pieskää, jolla oli tapana todeta, että kristityillä on aina edessään parempaa. 

– Kuoleman kanssa on mahdollista tehdä sinunkaupat, kun uskaltaa pohtimaan aihetta, Haapala  sanoo.

Keskustan seurakuntatalossa Oulussa on pyhäinpäivään asti auki Kuolemisen taito -näyttely. Näyttelyn piirrokset on tehnyt Mariitta Karpakka ja tekstit niihin Lauri Haapala.

Yhdessä näyttelyteksteistä todetaan: Kätemme täynnä työtä / vaivannäköä. /Mukana kappale rakkautta. / Iloakin. / Ja kasapäin kaipausta. /Matkalla olemme.

Näyttely seurakuntatalon ala-aulassa (Isokatu 17) on auki arkisin kello 9–16.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Oulun tuomiokirkkoseurakunta Yleinen