Monesta piirroskuvasta koostuva Kirkkopäivien tunnus.

Oulussa pidettävien Kirkkopäivien keskustelut videoidaan kotisohville 

10.10.20

Toukokuussa Oulun keskustassa nähdään pitkästä aikaa suuri tapahtuma, kun Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat levittäytyvät Rotuaarilta Ainolan puistoon.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Kirkkopäivät.fi .

Valtakunnalliset Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat vietetään Oulussa 21.–23. toukokuuta.

Kahden vuoden välein järjestettävä tapahtuma on suunnattu paitsi kirkon työntekijöille, myös kaikille kirkosta, kulttuurista ja globaaleista kysymyksistä kiinnostuneille. Viikonloppu tarjoaa ohjelmaa kaikenikäisille.

Kaupungin keskustassa, Myllytullin ja Hupisaarten alueella järjestettävien tapahtumien lisäksi osa ohjelmasta lähetetään suorina videolähetyksinä.

Seurakuntien ja kristillisten toimijoiden valtakunnallisen yhteistyöjärjestön Kirkkopalvelut ry:n, Suomen Lähetysseuran ja Oulun seurakuntien järjestämän viikonlopun teemana on Kuuntelen. Ymmärrän. Kunnioitan. Tapahtuman sosiaalisen median tunnus on #yhdessä2021.

Kirkkopäivien koordinaattorina toimii Oulunsalon kirkkoherran pestistä virkavapaalla oleva Petri Satomaa. Hänen mukaansa tapahtuman teema vaikuttaa koko ajan enemmän tarpeelliselta.

Keskustelukulttuuri vaatii päivitystä niin kirkossa kuin koko yhteiskunnassa.

– Keskustelu on mennyt kärjekkääksi, ei pysähdytä kuuntelemaan, saati että yritettäisiin ymmärtää.

Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien keskusteluissa ei kuitenkaan varota debattia.

– Sehän vain piristää. Asioista voi olla reilusti eri mieltä, kun antaa pelkästään asioiden riidellä.

Ohjelma julkistetaan tammikuun lopussa

Tapahtumaan on saapunut jo 55 ohjelmaehdotusta. Määrä yllätti järjestäjät positiivisesti.

Karsintaa joudutaan tekemään, sillä kaikki eivät yhteen viikonloppuun mahdu, varsinkaan kun tarjonnasta ei haluta tehdä liian runsasta.

– Oman kokemukseni mukaan kirkkopäivillä on ollut usein tilanne, että on joutunut valitsemaan kahden mielenkiintoisen tilaisuuden välillä. Vähemmän on enemmän, Satomaa perustelee.

Lähetysseura järjestää kevään aikana myös eräänlaisen ennakkotapahtumien polun, joka huipentuu toukokuussa.

Koronapandemia on viivästyttänyt juhlavalmistelujen aikataulua. Ohjelman piti olla valmis alun perin marraskuussa, mutta näillä näkymin se julkistetaan tammikuun loppupuolella.

Satomaan mukaan tilaa jätetään myös viime hetken muutoksille.

– Haluamme pitää avoinna mahdollisuuden nopeille reagoinneille, jos vaikka haluamme kutsua tapahtumaan mukaan jonkun ajankohtaisen henkilön.

Oulun kaupunki mukana ennakkojärjestelyissä

Kirkkopäivillä ja Lähetysjuhlien ohjelmassa on reippaiden keskustelujen lisäksi monipuolista, eri-ikäisille suunnattua ohjelmaa. Kohderyhmäksi on listattu myös globaaleista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä ja kulttuurista kiinnostuneet.

Satomaa antaa kiitosta erityisesti Oulun kaupungille yhteistyöstä.

– Arvostan suuresti sitä, miten kaupunki on mukana järjestelyissä ja on avannut tapahtumalle myös omien tilojensa ovia.

Lue myös aiemmat jutut aiheesta:

Koko kansan Kirkkopäivät Ouluun

Erilaiset kohtasivat kasvokkain

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Limingan seurakunta Lumijoen seurakunta Muhoksen seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Siikalatvan seurakunta Tuiran seurakunta Tyrnävän seurakunta