Silmälasipäinen, päälaelta kalju mies hymyilee kameralle mustassa puvussa ja papin kauluksessa tummanharmaan taustan edessä.

Pääkirjoitus: Kaikki ei ole hallittavissa

28.10.20

Ennen viimeisen rajan ylittämistä meidän ihmisten tehtävä on käyttää Jumalan meille antamaa järkeä tämän maailman ja toistemme hyväksi, pohtii Niilo Pesonen.


Teksti: Niilo Pesonen . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Sanna Krook .

Kesämökkini ulkokäymälän seinällä on Saksan kirkkopäiviltä hankkimani kalenteritaulu. Siinä lukee: ”Minun aikani on Sinun käsissäsi.” (Ps. 31:16) Lause tuntui kaukaiselta taulun hankintahetkellä. Nyt sanat ovat kovin ajankohtaiset.

Tulevana lauantaina vietämme pyhäinpäivää. Edellisen pyhäinpäivän jälkeen elämän rajallisuus on koskettanut paitsi useita läheisensä menettäneitä, myös jokaista maailman asukasta. Emme löydä maapallolta kolkkaa, joka olisi välttynyt koronan vaikutukselta. Kuoleman mahdollisuus on lähempänä kuin aikoihin.

Älykkyytemme on saanut valtavasti aikaan hyvää, mutta samalla luonut harhan kaiken hallittavuudesta.

 

Nähtäväksi jää, miten korona muuttaa arvojamme. Toistaiseksi se on konkretisoinut ihmisen vuosituhantisen pelon, että elämä ei ole hallittavissa. Älykkyytemme on saanut valtavasti aikaan hyvää, mutta samalla luonut harhan kaiken hallittavuudesta. Koronan ohella tämän on kyseenalaistanut entisestään paheneva ilmastonmuutos. Rajallisuutemme hyväksyminen, tosiasioiden tunnustaminen, on vanha viisaus.

Marraskuun pimeys saa pyhäinpäivän näyttämään kovin harmaalta. Toisenlaisen viestin antavat haudoilla tuhannet kynttilät, jotka viestivät ylösnousemuksesta. Jumalassa on toivo, joka kantaa jopa kuoleman rajan ylitse.

Kuitenkin ennen viimeisen rajan ylittämistä meidän ihmisten tehtävä on käyttää Jumalan meille antamaa järkeä tämän maailman ja toistemme hyväksi. Silloin voimme elää turvallisesti, voittaa vastoinkäymiset sekä rakentaa maailmaa, joka on entistä parempi ja oikeudenmukaisempi.

Tervetuloa pyhäinpäivänä seurakunnan tilaisuuksiin ja hautausmaalle. Olemme varautuneet siihen, että kaikkien turvallisuudesta huolehditaan. Yhdessä ja Pyhän Jumalan suojassa kuljemme kohti parempaa aikaa.

Kirjoittaja on Tuiran seurakunnan kirkkoherra ja
Oulun ev.lut. seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja

 

Pääkirjoitus: Mitä varten seurakunta on olemassa?

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Tuiran seurakunta