Varttuneen väen leirillä tehtiin taidetta

8.10.20

Eläkeikään ehtineet leireilivät viime viikolla Rokualla. Ohjelmassa oli muun muassa saunomista, reippailua sekä taidetyöpaja.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

Rokuan leirikeskuksen takkahuoneessa nauru raikaa ja kynsilakka tuoksuu. Ollaan alakerran tilaan järjestetyssä ”kauneussalongissa”. Kolme ihmistä istuu rinta rinnan jalat pesuvadissa ja miettii, ottaisiko pesun jälkeen viilentävän vai lämmittävän jalkavoiteen.Pentti Seppä, Anja Seppä ja Erkki Pesämaa

Sisko Sarkkinen viimeistelee jo käsihoitoaan kynsiä lakkaamalla. Hän on puolisonsa Ari Sarkkisen kanssa hakemassa vaihtelua arkeen.

Oulujoen eläkeikäisille suunnattu leiri kiinnosti siksikin, sillä Sarkkiset ovat hiljattain muuttaneet Oulujoelle. Kumpikin on mukana seurakunnan toiminnassa: Ari toimii vapaaehtoisena arkunkantajana ja Sisko on valmistanut käsitöitä lähetyksen hyväksi.

Leirikokemus on kummankin mielestä tosi hyvä, jopa odotukset ylittävä.

Sisko Sarkkinen ja Ari Sarkkinen

– Porukka on tosi mukavaa, on saanut nauraa. Tässä seurassa uskaltaa laskea huumoria, Ari kiittelee.

Myös Rokuan hienoa ulkoilumaastoa on käyty hyödyntämässä ja samalla nauttimassa luonnon tarjoamasta ”väriterapiasta”. Illalla on paistettu lättyjä taskulampun valossa ulkona grillikatoksessa.

– Tulemme ilman muuta toistekin jos vain pääsemme, Sarkkiset vakuuttavat.

Jorma Haapsaari on työelämässä ollessaan ollut mukana useillakin leireillä. Leiriläisenä hän on itse nyt ensimmäistä kertaa.

– Olen viihtynyt. Täällä on peruspositiivinen fiilis ja helposti lähetyttäviä ihmisiä. Ohjelman suhteen kaikki on mahdollista: kuntonsa tai halunsa mukaan ohjelmaan saa osallistua – tai olla osallistumatta.Jorma Haapsaari

Haapsaari pitää tärkeänä, että yksin asuva pääsee aika ajoin pois kotipiiristä.

– Koronakevät ja karanteeniaika ei kyllä hirveän innostavaa aikaa ollut. Kyllä siinä seinät alkoivat ahdistaa. Onneksi kesän mittaan pääsi matkailemaan  kotimaassa. Rokuan maasto on minulle hyvinkin tuttua mutta yhä vaan tästä ympäristöstä innostuu.

–  Rokua on ihanteellinen pysähtymispaikka ja kolmen päivän leiri juuri sopivan mittainen pikkuinen stoppi.Anja Seppä, Kaisu Heikkilä, Lahja Heikkinen ja Erkki Pesämaa

Leirikeskuksen koulutus- ja kokousrakennuksessa istutaan ison pöydän äärellä. Keskittyneisyys on käsinkosketeltavaa. Täällä piirretään.

Kuvataiteilija Kaisu Heikkilä on jakanut osallistujille paperit, piirustushiilet – ja malliksi perunat. Työpajassa on ideana havainnoida mallia ja tutustua viivaan.

– Ei tarvitse tehdä niin sanotusti hyvää kuvaa. Ei tarvitse ajatella, että ei osaa. Ei tarvitse ajatella lopputulosta vaan keskittyä prosessiin, Heikkilä ohjeistaa.Kaisu Heikkilä ja Marjut Lundgren

Erkki Pesämaa, Kaisu Heikkilä, Aino Paasovaara

Etualalla Liisa Ståhl, taaempana Anja Seppä

Eeva Svensk ja Iikka Svensk
Jouko Lundgren

Hiilellä ja pastelliliiduilla tehtyjä töitä Kaisu Heikkilä kuvaa hämmästyttävän hienoiksi, taitaviksi sommitelmiksi.

– Kaikilla oli sama malli, mutta valmiit työtä ovat hyvin erilaisia. Teosten persoonallisuus – se juuri on niin ihana juttu taiteessa.

Diakoniatyöntekijä Ulla-Maija Ruotsalainen kertoo, että Oulujoen leireillä on erilaisia teemoja. Nyt teemana oli taide ja kulttuuri, joskus aiemmin on painopisteenä ollut esimerkiksi reippailu.

– Rokua on siitä hyvä leiripaikka, että monipuolinen luonto on lähellä. Apuvälineiden kanssa liikkuvakin pääsee nuotiolle ja veden ääreen.

– Monille leirit merkitsevät virkistystä ja vaihtelua arkeen. Leirit myös ennaltaehkäisevät tai lievittävät yksinäisyyttä. Osa saa sieltä ystäviä, joihin pidetään yhteyttä jälkikäteenkin.

– Diakoniatyössä me haluamme tukea seurakuntayhteyden säilymistä myös ikääntyessä ja leiri tarjoaa siihen mahdollisuuden.

Leiriläisten toive taidetyöpajan jatkosta on Ruotsalaisen mukaan pistetty korvan taakse.

­– Eiköhän jotakin saada aikaan – ei ehkä taideleiriä ihan heti, mutta jotakin muuta kuvataideaiheista.

Iikka Svensk, Liisa Ståhl ja Jouko Lundgren

 

 

 

Kommentoi, anna palautetta: https://rauhantervehdys.fi/palaute/

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulujoen seurakunta Yleinen