Saamelaiskieliä taitava kirkkoherra pääsi Hemulin ääninäyttelijäksi

26.10.20

Inarin kirkkoherra Tuomo Huusko ei panisi pahakseen, jos ääninäyttelijän tehtäviä tarjottaisiin hänelle vastedeskin. Kesällä hän sai kokemuksen ääninäyttelemisestä muumisarjan Hemulina.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Joona Määttä .

Inarin kirkkoherran Tuomo Huuskon töihin tuli virkistävää vaihtelua animaation ääninäyttelijänä viime keväänä ja myöhemmin vielä kesällä heinäkuussa.

Huusko antoi äänensä Tove Janssonin kirjoittaman Muumilaakso-sarjan Hemulille. Huusko oli mukana sekä inarinsaameksi että pohjoissaameksi tehdyssä dubbauksessa.

– Kokemus ääninäyttelemisen maailmasta oli hieno. Ihan pystymetsästä ryhdyin tehtävään, kirkkoherra kertoo.

Ääninäyttelijän pitää samaistua hahmonsa tunnetiloihin ja tuoda tunteet esille erilaisina vivahteina äänessään.

Olen iloinen, että sain olla tukemassa osaltani saamelaiskulttuuria ja saamen kieliä. Toivottavasti se, että olin mukana, nähdään myös viestinä kirkon myönteisestä asenteesta kulttuuritoimijoita kohtaan.

Tuomo Huusko

 

– Välillä otimme nauhoituksen uusiksi. Ohjaajan rohkaisu ja kannustus veivät eteenpäin, Huusko selvittää urakkaansa tuotantoyhtiön äänitysstudiossa Helsingissä.

Huusko näkee saamenkielisen muumidubbauksen arvokkaana kulttuuritekona. Ääninäyttelemistä saamen kielellä esitti Yleisradiolle Saamelaiskäräjät. Muumianimaatiota on dubattu myös koltansaameksi.

– Olen iloinen, että sain olla tukemassa osaltani saamelaiskulttuuria ja saamen kieliä. Toivottavasti se, että olin mukana, nähdään myös viestinä kirkon myönteisestä asenteesta kulttuuritoimijoita kohtaan.

Huusko tunnustaa, ettei tunne muumikirjoja tarkasti, mutta tietää niihin kätkeytyvän runsaasti inhimillistä elämänviisautta. Oivaltavia tarinoita voisi käyttää enemmän myös omissa saarnoissaan, kirkkoherra toteaa.

Huusko on opiskellut sekä inarinsaamea että pohjoissaamea. Hän kertoo käyttävänsä työssään saamelaiskieliä mielellään mahdollisuuksien mukaan.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko