Kullanvärinen avattu munalukko sinisellä taustalla.

Tietosuojamurron uhreille tarjotaan tukea ja neuvoja 

26.10.20

Rikosuhripäivystys, kirkko ja järjestöt tarjoavat tukea Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehdyn tietosuojamurron tuhansille uhreille.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Pixabay .

Viime viikon lopulla selvinnyt tietomurto on järkyttänyt suomalaisia. Ympäri maata eri paikkakunnilla toimivaan Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehty tietomurto on ohjannut tuhansien ihmisten henkilötunnukset sekä terveystietoja kiristäjien käsiin.

Kiristäjiltä esimerkiksi sähköpostiviesteinä tuleviin vaatimuksiin ei pidä myöntyä. Viestit kannattaa kuitenkin säilyttää todisteena ja tehdä asiasta rikosilmoitus.

Jos olet joutunut tietosuojarikoksen uhriksi, löydät toimintaohjeet Rikosuhripäivystyksen verkkosivulta.

Rikosuhripäivystyksen puhelinpalvelu numerossa 116 006 on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14. Puhelut ovat maksuttomia. Numerosta saa käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua.

Rikosuhripäivystykseen voi ottaa yhteyttä myös chatin kautta arkisin kello 9–15 ja maanantaisin lisäksi kello 17–19. Chattiin pääsee Rikosuhripäivystyksen verkkosivuilta osoitteesta www.riku.fi.

Seurakunnat ja järjestöt tarjoavat myös tukea 

Pyskoterapiakeskus Vastaamo on itse avannut erillisen kriisipuhelimen, joka palvelee numerossa 044 4141 997.

Valtakunnallinen Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 ympäri vuorokauden.

Suomen Punaisen Ristin auttava puhelin on auki kello 9–21 numerossa 0800 100 200. Auttava puhelin on tarkoitettu kriisiavuksi tietomurrosta kärsiville asiakkaille.

Kirkon keskusteluavun Palveleva puhelin 0400 22 11 80 on avoinna joka ilta kello 18–24. Ruotsinkielinen Palveleva puhelin on 0400 22 11 90 on avoinna kello 20–23.

Apua on tarjolla myös verkkosivuilla osoitteessa https://kirkonkeskusteluapua.fi.

Oulussa tietosuojamurron uhreja kannustetaan ottamaan yhteyttä seurakuntien työntekijöihin puhelimella, sähköpostilla tai sosiaalisen median kautta.

– Toivomme siunausta ja jaksamista kaikille tietomurron kohteeksi joutuneille. Seurakuntien työntekijät ovat käytettävissä keskustelua varten, kertoo Tuiran kirkkoherra, Oulun seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Niilo Pesonen.

Useissa seurakunnissa on myös omia päivystäviä puhelinnumeroita, joihin voi soittaa. Yhteystiedot Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakuntiin ja työntekijöille löytyvät seurakuntien verkkosivuilta ja lehden sivuilta 14–23.

(Juttua on päivitetty 26.10. kello 16.12 ja lisätty tieto Vastaamon omasta kriisipuhelimesta)

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Tuiran seurakunta