Uusi testamentti mobiilikäyttäjille julki torstaina

20.10.20

Torstaina tehdään historiaa: silloin julkaistava UT2020 on ensimmäinen raamatunkäännös, joka on tehty alkukielestä suoraan mobiilikäyttäjälle.


Torstaina 22. lokakuuta julkaistava Uuden testamentin käännöstyö mobiilikäyttäjille on harvinaisuus kansainvälisesti tarkasteltuna.

UT2020 on nimittäin ensimmäinen raamatunkäännös, joka on tehty alkukielestä suoraan mobiilikäyttäjälle. Lisäksi se on ensimmäinen käyttäjäkeskeinen raamatunkäännös.

UT2020 on tarkoitettu kaikenikäisille, jotka haluavat lukea Uutta testamenttia puhelimesta.

– Suomennos on 2020-luvun ihmisille, jotka elävät jo täysin digimaailmassa. Käännös on kuitenkin tehty virallisen käännöksen rinnalle, ei korvaamaan sitä, sanoo UT2020-projektin vetäjänä toiminut Pipliaseuran viestintä- ja varainhankintajohtaja Terhi Huovari.

Käännöstekstin muotoilussa on mietitty, miten teksti toimii kännykän pienellä näytöllä, käyttöliittymässä selaillen ja hypellen.

Tekstin muotoilua on ohjannut myös se, että sen tulee toimia samaan aikaan sekä luettuna, puhuttuna että kuultuna. Nykyisellään netistä ladattavat Raamatut on ensin laadittu kirjaksi ja sitten viety jaeltavaksi verkkoon. Näin digitaalisuus on pelkkä jakelukanava, kun taas UT2020:ssa digitaalisuus on sisäänrakennettuna käännöksen kieleen.

UT2020 julkaistaan torstaina 22.10. osoitteessa Raamattu.fi/ut2020 sekä Piplia-sovelluksessa. Sovelluksesta löytyy audioversio näyttelijä Krista Kososen lukemana.

UT2020:n julkaisujuhla järjestetään torstaina kutsuvierastilaisuutena, johon pääsee mukaan Suomen Pipliaseuran YouTube-kanavalla. Tapahtuma striimataan kanavalle kello 12–13.

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Yleinen