”Kirkot henkivät ihanaa rauhaa”, tietää Paula Koivuniemi

23.11.20

Kauneimmat Joululaulut -kampanjan suojelijana toimii tänä vuonna Paula Koivuniemi, yksi Suomen iskelmätaivaan kirkkaimmista tähdistä.


Teksti: Kirsi Elo / Suomen Lähetysseura . Kuvat: Hannes Honkanen .

Aikuinen nainen ja Tummat silmät, ruskea tukka. Nämä ja monet muut Paula Koivuniemen kestohitit ovat tuttuja monelle sukupolvelle suomalaisia. Tänä vuonna Paula Koivuniemi on Kauneimmat Joululaulut -kampanjan suojelija.

– Kauneimpien Joululaulujen suojelijan tehtävä on arvokas asia ja otin sen mielelläni vastaan. Olen tehnyt työtäni jo 50 vuotta ja sinä aikana olen ollut paljon mukana hyväntekeväisyydessä.

Kulunut vuosi on ollut erityislaatuinen myös Paula Koivuniemelle. Koronapandemia tyhjensi hänenkin kalenterinsa ja pakotti 73-vuotiaan artistin pysyttelemään kotona.

– Aluksi korona järkytti ja olin hirveän varovainen, mutta kyllä minä sitten sopeuduin aika hyvin. Pitkään piti olla tekemättä keikkaa, joten halu päästä esiintymään ja tuomaan iloa ihmisille oli kova.

Kirkkokonserteissa voin olla oma itseni

Paula Koivuniemen ura alkoi 1960-luvun puolivälissä – eikä hän ole ajatellut vielä lopettaa. Laulamisessa parasta on se, kun näkee, miten musiikki vaikuttaa ihmisiin.

– Työn pitää tuottaa iloa! Hyvää kuntoa se kyllä vaatii. Minulla on terveet elämäntavat: nukun paljon, syön terveellistä kotiruokaa, en polta enkä juo. Laura-managerini Siru-koira pitää huolen siitä, että kävelen 10 000 askelta päivässä.

Paula Koivuniemi on tehnyt urallaan 28 levyä. Joukossa on myös yksi joululevy, vuonna 2013 levytetty Kun joulu on. Samaisesta vuodesta alkaen hän on pitänyt joulukonsertteja kirkoissa.

– Jo kirkko itsessään henkii ihanaa rauhaa. Monet kuuntelevat omissa mietteissään, eivätkä välttämättä edes katso solistia. Siksi minunkaan ei tarvitse esittää mitään – välispiikkejäkään ei aina tarvita. Voin olla ihan rauhassa oma itseni.

Sylvian joululaulu on ylitse muiden

Paula Koivuniemen joululevyltä löytyvät hänen omat suosikkinsa, kuten Varpunen jouluaamuna – joka oli viime vuoden Kauneimmat Joululaulut -äänestyksen voittaja – Konsta Jylhän joululaulu, Kun joulu on ja viime vuoden äänestyksen kakkonen, Pekka Simojoen Tulkoon joulu.

– Pidän melankolisista, lapsuudesta tutuista joululauluista. Sylvian joululaulun ylitse ei kuitenkaan mene mikään muu. Siinä vetoaa kokonaisuus: melodia ja teksti. Kuuntelen sitä, mutta en pysty laulamaan sitä – olen liian herkkä.

Herkkyytensä artisti sanoo olevan syynä myös siihen, miksi joululevy syntyi vasta pitkän harkinnan jälkeen.

– Jouluna ovat mielessä kaikki poismenneet omaiset. Pelkäsin, että en selviä teksteistä. Onneksi joululevy nauhoitettiin keskellä kesää, ei siitä muuten olisi mitään tullut.

Aina Paula Koivuniemi ei ole ollut jouluihminen, mutta nykyisin hän nauttii joulusta kovasti. Se on  rauhoittumisen aikaa työntäyteisen vuoden jälkeen.

– Minusta on ihanaa, kun kaupunki jouluna hiljenee ja kaikki rauhoittuu. Käyn joulukonserteissa ja aina myös joulukirkossa.

Keikkoja vanhusten palvelutaloissa

Paula Koivuniemi on ollut mukana erilaisissa hyväntekeväisyyskonserteissa, mutta yleisesti ei ehkä ole tunnettua, että hän on jo kahdeksan vuotta käynyt palvelukodeissa laulamassa vanhuksille.

– Se lähti liikkeelle siitä, että joku pyysi. Lähdin ilolla mukaan ja olen sitä sitten jatkanut.

– Ihmiset saavat esittää toiveita. Olen kuullut, että ihmiset muistelevat viikkokausia, miten ihanaa oli laulaa yhdessä vanhoja tuttuja lauluja. Musiikissa on voimaa. Se lohduttaa, tuo iloa ja vie pois arjesta.

Kauneimmat Joululaulut -kampanjan kohteena ovat maailman lapset. Koivuniemi on ollut aiemminkin mukana tukemassa kehitysmaiden lapsia ja naisia.

– Lasten ja vanhusten kohtalo liikuttaa minua, koska he ovat niin avuttomia. Aikuiset pärjäävät kyllä jotenkuten, mutta lapset ja vanhukset ovat puolustuskyvyttömiä ja riippuvaisia muiden avusta.

Kommentoi ja anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko