Tummatukkainen nuori mies harmaassa neulepaidassa ja valkoisessa kauluspaidassa.

Kolumni: Kirkko auttaa läpi kriisien

19.11.20

Kirkon on otettava paikkansa yhteiskunnassa ja profiloiduttava apua antavana yhteisönä, kirjoittaa Kalle Pyky.


Kulunut vuosi on ollut kaikkine käänteineen ihmeellinen. Vuoden aikana niin yritykset, yhdistykset kuin me yksilöt olemme joutuneet venymään sekä elämään henkisen jaksamisen osalta jopa äärirajoilla. Ensin erikoinen kevät vaikeutti arkeamme ja sama tilanne jatkui kesän jälkeen.

Elämme aikoja, jossa kaikki hakevat omaa paikkaansa. Maailma on käännekohdassa kriisin ratkaisemisen suhteen. Rokote on saapumassa toivottavasti tuota pikaa markkinoille, mutta se ei ole vielä koko ratkaisu.

Meiltä vaaditaan vieläkin valppautta ja tarkkuutta omaa toimintaamme kohtaan, jotta koronakriisi ei pääse meillä Suomessa pahenemaan. Euroopasta ja muualta maailmasta näemme päivittäin esimerkkejä, kuinka tilanne voi pahentua äkillisestikin.

Palaan tuohon, kuinka kaikki yhteiskunnan toimijat hakevat näinä aikoina paikkaansa. Kirkko on ollut jo pidempään käännekohdassa ja koronalla on vaikutus myös kirkon tulevaisuuteen. Korona on aiheuttanut maailmantalouden romahtamisen ja talousvaikeudet vaikuttavat myös kirkkoon. Tulevina vuosina heikot talousnäkymät tulevat aiheuttamaan säästöpaineita kirkossa.

Seurakunnat ovat aina tukeneet ihmisiä kriisien aikana ja niin on tehty nytkin. Samalla meitä koetteleva ilmastokriisi huolestuttaa ihmisiä, siihenkin huoleen on tartuttava.

Olivatpa ihmisten kriisit pieniä tai suuria, kirkko auttaa – nyt ja tulevaisuudessa. Siitä me kaikki voimme osaltamme pitää huolta.

Kirkon tulee profiloitua apua antavana yhteisönä. Epävarmuuden aikoina kirkko voi tuoda arkeen vakautta ja turvaa, ihmisten perustarpeiden täyttämistä.

Kirkon on otettava paikkansa yhteiskunnassa. Kriisin keskellä ihmiset ovat kiinnostuneet yhä enemmän kirkon sanomasta. Pidetään hyvästä ilmapiiristä kiinni ja tartutaan ihmisten huoliin sekä tarpeisiin!

Kirjoittaja on Oulun seurakuntien luottamushenkilö

Lue lisää aiheesta:

Kiimingin seurakunta Näkemyksiä