"Köyhät ja syrjityt eivät saa kärsiä uudistuksistamme"

Suomen Lähetysseura leikkaa kuluja kolmella miljoonalla. Tavoitteena on tehdä jatkossa lähetystyötä entistä tehokkaammin. Tulemme varmistamaan, että seurakuntien tuki suuntautuu toimenpiteistämme huolimatta niille köyhille ja syrjityille ihmisille, joille apu on tarkoitettu, sanoo järjestön johtaja.

|

Koronapandemian ja seurakuntien heikentyneen talouskehityksen seurauksena Suomen Lähetysseura leikkaa 3 miljoonaa euroa kuluistaan seuraavan kolmen vuoden aikana. Osa säästöistä tehdään henkilöstövähennysten kautta.

Lähetysseuran yt-neuvottelujen yhteydessä on puhuttu 22 irtisanottavasta. Mistä näin monien ihmisten työmäärä on poissa, toiminnanjohtaja Rolf Steffansson?

–  Emme vielä tiedä irtisanottavien lopullista määrää, mutta se on enintään 22 työntekijää. Jokaisella osastollamme on  käyty läpi, miten tehtäviä voidaan yhdistää ja hoitaa nykyistä tehokkaammin.

– Teemme parhaillaan organisaatioomme muutoksia: osastoja, johtajien tehtäviä ja esimiestehtäviä vähennetään. Olemme yhdistämässä esimerkiksi talous- ja hallinto-osastot.

– Ulkomaantyössä meillä tulee olemaan kymmenen aluepäällikön sijaan viisi aluepäällikköä. Tämä tarkoittaa, että työalueet yhdistyvät suurimmiksi kokonaisuuksiksi. Tulevaisuudessa meillä on vähemmän tehtäviä kotimaassa oleville ulkomaantyöntekijöille. Yhteys Suomen seurakuntiin on silti säilyttävä vahvana.

Rolf Steffansson

Onko irtisanottujen joukossa seurakuntien nimikkolähettejä?

– Irtisanottujen joukossa tulee olemaan myös työntekijöitä, joista on sopimus seurakuntien kanssa.  Tämä koskee pääosin Lähetysseuran hallintotehtävissä toimivia aluepäälliköitä ja koordinaattoreita.

– Tämä on valitettavaa. Tulemme keskustelemaan seurakuntien kanssa sekä varmistamaan, että tuki suuntautuu toimenpiteistämme huolimatta siihen työhön ja niille köyhille ja syrjityille ihmisille, joille apu on tarkoitettu.

Joudutaanko auttamistyötä supistamaan niissä kohteissa, jotka ovat tulleet lähetystyön tukijoille tutuksi vuosien saatossa vaikkapa Nepalissa tai Tansaniassa?

– Jonkin verran tulemme varmasti vähentämään hankkeita. Periaatteena on kuitenkin ollut, että haluamme toteuttaa muutokset siten, että ne vaikuttavat niin vähän kuin mahdollista niiden köyhien ja  ja syrjityille ihmisten elämään, joille varat on tarkoitettu.

– Nepalissa, Tansaniassa ja esimerkiksi Lähi-idässä toiminta jatkuu eikä toimintamaiden määrä vähene tässä muutoksessa. 

Joutuvatko Lähetysseuran ulkomaiset yhteistyökumppanit kärsimään uudistuksista, joita järjestö tekee ?

– Jonkin verran. Neuvotellessamme muutoksista Lähetysseura haluaa varmistaa, että yhteistyökumppaneidemme työllä eri puolilla maailmaa on toiminnan edellytyksiä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää