Kun Petriina Kiiskinen toteutti unelmansa reissaamisesta, tulevaisuus sai uuden suunnan

9.11.20

Petriina Kiiskinen piti välivuosia opinnoista ja matkaili. Maailmalla syntyi ajatus urasta taiteen parissa. Seuraava askel sinnikkäässä unelmien toteuttamisessa on omista töistä koottu näyttely, joka avautuu Keskustan seurakuntatalossa perjantaina.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Tero Takalo .

– Jospa työni herättäisivät ihmisissä toiveikkuutta.

Näin toteaa Petriina Kiiskinen, jonka ensimmäinen yksityisnäyttely avautuu Keskustan seurakuntatalossa Oulussa perjantaina.

Öljy- ja akryylimaalauksia sisältävä näyttely on nimeltään Utopian Reverie. Se tarkoittaa utopistisia unelmia. Nimi on osuva kokonaisuudelle, jonka työt ovat syntyneet kun niiden tekijä on uskaltanut toteuttaa omia haaveitaan.

Kiinasta Sri Lankaan ja Moskovasta Floridaan

Kun oululaisen Petriina Kiiskisen lukio-opinnot päättyivät kolme ja puoli vuotta sitten, hänelle oli epäselvää mihin suuntaisi seuraavaksi.

Tuore ylioppilas tiesi ainoastaan haluavansa matkustaa.

Ajatusten selkiyttämiseksi otettu välivuosi venähti lopulta kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Niiden aikana Kiiskinen oli joko reissussa tai teki töitä säästääkseen rahaa seuraavaan reissuun.

Hän vieraili parhaan ystävänsä kanssa Shanghaissa, Sri Lankassa, Moskovassa, Torontossa ja Floridassa.

Kävi niin, että yhtä unelmaa toteuttaessa syntyi uusi unelma.

– Vierailimme matkoillamme taidenäyttelyissä. Aloin miettiä, voisiko taiteesta tulla minulle ammatti.

Ajatus vahvistui pikkuhiljaa ja tänä syksynä Petriina Kiiskinen aloitti opinnot Limingan taidekoulussa.

Esillä eri tyyleillä tehtyjä maisemia ja muotokuvia

Tyyliään Petriina Kiiskinen kuvailee unenomaiseksi. Hän tekee mielellään abstrakteja maalauksia, mutta sitäkin kiehtovammalta tuntuu perinteinen, esittävä taide.

– Esittävää taidetta on helpompi tulkita. Olen myös kiinnostunut teknisistä yksityiskohdista ja niiden harjoittelusta.

Utopian Reverie -näyttelyssä on tarjolla molempia taidesuuntia. Niiden avulla on kankaalle ikuistettu etupäässä maisemia ja muotokuvia.

Urasuunnitelmat jatkavat työtä, joka jäi äidiltä kesken

Ensimmäisen oman näyttelyn avautuminen tuntuu Petriina Kiiskisestä jännittävältä.

– Näyttelystä olen haaveillut parin vuoden ajan. Näitä töitä olen maalannut enimmäkseen itselleni, mutta on palkitsevaa kun muutkin näkevät työni tulokset.

– Erityisen iloinen olen siitä, että näyttely on Keskustan seurakuntatalossa, sillä tuomiokirkkoseurakunta ja sen ihmiset ovat olleet minulle tärkeitä, seurakunnan kerhoihin ja leireille osallistunut ja isosena toiminut Kiiskinen toteaa.

Nuoren taiteilijan seuraava haave on päästä opiskelemaan taidealan korkeakouluun. Kiiskinen ajattelee selkiytyneiden urasuunnitelmien olevan jatkumoa lapsuuden harrastukselle.

– Kun olin pieni, taiteesta kiinnostunut äitini opetti minua piirtämään ja maalaamaan. Hän menehtyi syöpään 10 vuotta sitten. Nyt jatkan sitä, mikä häneltä jäi kesken.

Utopian Reverie -näyttely on avoinna Keskustan seurakuntatalossa 13.11.–4.12. ma–pe klo 9–16. Avajaisia vietetään 13.11. klo 18.

Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta