Lopulta tyhjä syli täyttyi

3.11.20

Pauliina Orrensuo on kokenut useita keskenmenoja, nyt hän haluaa lohduttaa muita lapsensa menettäneitä. Kokemuksia jaetaan Tyhjän sylin illassa 7.11. kello 18 Kastellin kirkossa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Tero Takalo .

Pauliina ja Mika Orrensuon tarina koskettaa. 

Tähän haastatteluun Kastellin kirkossa isä kantaa sylissään suloista tyttölasta, mutta ennen Kertun syntymää vuonna 2018 puolisoiden syli pysyi tyhjänä useista raskauksista huolimatta. 

Pauliina Orrensuo on menettänyt keskenmenon seurauksena 14 lasta, kuusi niistä nykyisessä liitossaan Mika-puolison kanssa.

Ystävä ryhtyi  rukoilemaan kaupassa

Jokainen uusi raskaus oli perheessä toivontäyteinen ja ihme. Pettymykset seurasivat kuitenkin toisiaan eikä Kertunkaan odotus sujunut ongelmitta.

Raskausajan puolivälin tienoilla Pauliina sai töissä rajun iskun vatsaansa. Sen seurauksena alkoivat kivuliaat supistukset. Taasko kesken, odottava äiti ennätti miettiä.

Pauliina Orrensuo muistaa tapahtuman hyvin, sillä siihen liittyi ihmeellinen yhteensattuma.

– Samanaikaisesti kun minä koin kipua ambulanssissa, ystäväni tunsi kaupassa asioidessaan yhtäkkiä voimakasta tarvetta rukoilla perheemme puolesta.

Ystävän kauppareissu ei ole ainoa kerta, kun läheisten rukousaiheena on ollut Orrensuon perheen odotus.

– Kertun puolesta on rukoiltu paljon. Jo pelkästään Tuomasmessuissa ympäri Suomea meitä on muistettu rukouksissa monta kertaa, Pauliina kertoo iloisena.

Kertun puolesta on paljon rukoiltu, sanovat hänen vanhempansa.

 

Vain Jumalaan voi luottaa

Kertun vanhemmat miettivät kysymystä, miten he saivat toivon säilymään vaikeuksien keskellä.

–  Toivo tulee Jumalalta. Ei elämässä voi muuhun luottaa, Mika Orrensuo sanoo. 

Hän uskoo siihen, että asiat menevät niin kuin on tarkoitettu, vaikka koettelemusten hetkinä Jumalan suunnitelmia on vaikea ymmärtää. Mielessä on pikemminkin kapinaa eikä taakankantaja jaksa siloitella Jumalan edessä tuntemuksiaan: Miksi tällainen polku kuljettavana?  

Pauliina Orrensuon mukaan keskenmenoja on itketty perheessä yhdessä. Kaikille tuntemuksille ei ole ollut aina sanoja, mutta lähellä on onneksi ollut rakkaan ihmisen käsi. Sitä on voinut murheellisena koskettaa.

Kokemukset ovat lähentäneet meitä, puolisot kertovat.

Kahden kesken on sanottu ääneen myös Pauliina Orrensuon tuskainen kysymys, miksi jälleen epäonnistuin viemään raskauteni loppuun saakka.

Puolison käteen on ollut hyvä tarttua vaikeina hetkinä.

Suurensuuressa sylissä

Keskenmenoon päättyneissä raskauksissa Orrensuon perhe on saanut taivaslapsia. Kertulle vanhemmat puhuvat taivaslapsista sisaruksina, jotka saavat olla Jumalan suuressa sylissä.

– Meillä olisi ollut antaa lapsillemme rakkautta, mutta nyt he saavat kokea rakkautta muualla, kaikkein suurimmassa sylissä, Pauliina Orrensuo sanoo. 

Toivo jälleennäkemisestä on ollut vanhemmille tärkeä, jotta suru ei olisi musertanut heitä menetyksissä.

Pauliinan ja Mikan kokemuksen mukaan keskenmenon aiheuttama suru ei tule aina nähdyksi ja kuulluksi. Terveydenhuollossa työskenteleville keskeytyneet raskaudet ovat tuttu asia, mutta vanhemmille ne ovat usein ainutkertaisia tapahtumia. 

– Keskenmeno tarkoittaa myös keskenmenneitä haaveita, joita alkaa syntyä raskauden varmistuttua, äiti Orrensuo toteaa.

Orrensuot pelkäävät, että erityisesti miehen suru jää huomiota vaille, kun raskaus keskeytyy.

– Puolisoa saatetaan kiitellä siitä, että hän jaksaa tsempata vaimoaan, mutta samalla miehen oma suru ohitetaan, ja hän jää tukea vaille. 

Oma tarina rohkaisee muita puhumaan

Mika Orrensuo kertoo purkaneensa omia tuntemuksiaan ystävilleen. Hän ei ole ollut kiinnostunut vertaistuesta esimerkiksi verkossa kuten puolisonsa.

Sen sijaan Pauliina Orrensuo on aktiivinen jäsen Facebookin lapsettomien ryhmässä. 

Kun Pauliina on siellä kertonut avoimesti kokemuksistaan, on hän usein saanut kuulla kommentin ”ihana kun kerroit tarinasi”.

– Omista kokemuksista avautuminen on ikään kuin antanut luvan toisillekin kertoa tarinansa ääneen.

 

Pauliina Orrensuo on mukana Toivoa ja lohtua tyhjän sylin kokeneille -iltahetkessä lauantaina 7. marraskuuta kello 18 Kastellin kirkossa. Tapahtumasta on lisää tietoa tämän viikon Rauhan Tervehdyksessä Karjasillan seurakunnan kirkollisisssa ilmoituksissa sivulla 16.

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta