”Onko liian halpa liian hyvää ollakseen oikein?” kysyy ihmisoikeuskampanja

23.11.20

Oulun tuomiokirkkoseurakunta on käynnistänyt kampanjan, joka herättelee ajattelemaan sitä, miten omilla kulutuspäätöksillä ja muilla arjen valinnoilla voi vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumiseen. 


– Ihmiskauppa on lähempänä kuin ajattelemme ja kuvittelemme; ei tuolla jossain kaukana maailmalla vaan ihan täällä lähellä Oulussa, vaikka se on usein näkymättömissä. Hyväksikäyttöä tapahtuu monilla tavoilla ja sen uhriksi joutuvat eri ikäiset ja eri taustoista tulevat ihmiset, kertoo kansainvälisen työn pastori Arpád Kovács.

Kampanja hoksauttaa siitä, että modernia ihmiskauppaa ja orjuutta ovat alipalkkaaminen, liian pitkien työpäivien teetättäminen ja lomien pidättäminen. Haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt joutuvat helposti ihmiskaupan uhreiksi.

– Meidän jokaisen kannattaa miettiä eettisiä ratkaisuja. Jos joku palvelu on todella edullinen yleiseen hintatasoon nähden, taustalla voi olla työntekijän vakava ahdinko, kertoo Kovács.

Marraskuun 22. päivänä ollut tuomiosunnuntai oli kirkkovuoden viimeinen sunnuntai. Sen teema muistuttaa, että ihminen on vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisistään.

– Tämä on kohtituleva aihe, arkinen ja meitä kaikkia koskettava. Ei ole aihetta syyllistyä suotta, mutta on aina aihetta olla valppaana ja tarkkailla omia valintojaan, sanoo tuomiorovasti Satu Saarinen.

T-paidan, julisteet ja pinssit kampanjalle on suunnitellut oululainen taiteilija Lauri Ahtinen. Niitä on saatavana Pop up -käsityökauppa Silimukasta, osoitteesta Torikatu 7.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Oulun tuomiokirkkoseurakunta