OuluToivo2020 -hanke kehitti kriisitilanteisiin tarkoitetun toimintamallin, jota voidaan soveltaa esimerkiksi alueellisissa tai kansallisissa kriisitilanteissa diakonia- ja sosiaalityön asiakkaiden auttamiseen.
Toimintamalli on luovutettu Oulun kaupungille, Oulun ev.lut. seurakuntayhtymälle ja oululaisille järjestöille. Jatkossa kaupunki vastaa mallin koordinoimisesta ja sen liittämisestä esimerkiksi kaupungin ja seurakuntayhtymän valmiussuunnitelmaan.
Nopean valmiuden palvelupiste
Toimintamallin keskiössä ovat palvelupisteet, joita on valmius perustaa nopealla aikataululla eri puolille Oulua. Palvelupisteen käytännön toiminnasta vastaa työpari, joka koostuu esimerkiksi Oulun seurakuntien työntekijästä ja asukastuvan tai järjestön työntekijästä. Myös vapaaehtoisilla on tärkeä rooli palvelupisteiden käytännön toiminnassa.
Mallin laatimisessa hyödynnettiin Oulu-avusta saatuja kokemuksia. Palvelupisteet täydentävät Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen lakisääteistä toimintaa ja keskittyvät alueelliseen tarvikejakeluun ja arjen käytännön auttamistyöhön.
Digisyrjäytyminen vaikeuttaa avunsaantia
Hankkeen aikana kohderyhmälle eli työelämän ja opiskelun ulkopuolella oleville 18-65-vuotiaille oululaisille järjestettyjen keskustelutilaisuuksien aineistosta nousi esiin digisyrjäytyminen: osalla oli viime keväänä vaikeuksia sähköisessä asioinnissa, koska heillä ei ole tarvittavia laitteita tai osaamista. Sama havainto on tehty eri puolilla Suomea muun muassa seurakuntien diakoniatyössä.
Digisyrjäytyminen on osalle ihmisistä arkea hankaloittava asia: se voi aiheuttaa viiveitä palvelujen oikea-aikaisessa hakemisessa tai hankaloittaa riittävän tiedon saamista esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen palveluista.
OuluToivo2020-hanke päättyi 30.11.2020.